Byta elavtal

Planerar du att byta elavtal och elbolag? På den här sidan har vi gått igenom all information som du behöver veta när du byter elavtal 2024.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Allt du behöver veta vid byte av elavtal

Att byta elavtal då och då är ett bra sätt minska sina kostnader för elen då många elhandlare erbjuder rabatter. För att bytet ska gå enkelt bör du ha tillgång till din faktura från elbolaget. På den finns vanligtvis uppsägningstid, bindningstid och anläggnings-ID, vilket är information du behöver vid bytet.

Hos vissa elbolag är det lättare att sköta bytet än hos andra. När du tecknar elavtalet kan du i vissa fall ge en fullmakt som innebär att elbolaget både kan ta reda på din nuvarande elleverantör, säga upp avtalet och sköta bytet åt dig vid första möjliga datum. Om du väljer detta alternativ rekommenderar vi att det är en av de större elhandlarna som du kan vara säker på har seriösa rutiner för detta.

Innehållsförteckning

Fyra viktiga punkter i att tänka på vid byte av elbolag

1. Kontrollera din bindnings- och uppsägningstid

Ett av de vanligaste misstag elkunder gör när de byter elbolag är att inte kontrollera sin bindningstid eller uppsägningstid. Om en ny elleverantör kopplar på sig innan den gamla är uppsagd kan du dessvärre bli tvungen att betala en avgift för att du upphäver kontraktförbindelsen i förtid. I första handlar det om fasta avtal men du kan även få betala avgifter vid byte av ett rörligt.

Detta gäller däremot aldrig ett tills vidare avtal som du har blivit tilldelad av din nätägare, med ett sådant är du fri att byta när du vill. Många elhandlare, särskilt större aktörer ser till att du inte har någon bindningstid kvar innan de kopplar på ditt nya elavtal. Tjänsten är dock inget som elhandlaren är tvungen att utföra.

2. Säg upp ditt avtal hos nuvarande elleverantör

För att avsluta ditt nuvarande elavtal bör du besöka din elleverantörs hemsida och följa deras anvisningar för uppsägning. Många elbolag föredrar att du ringer dem, men oavsett om du väljer att säga upp ditt avtal muntligt, via e-post eller via ett webbformulär på elbolagets hemsida se till att alltid få en skriftlig bekräftelse på din uppsägning och spara detta meddelande som bevis om något skulle strula. Du kan även använda denna bekräftelse för att informera ditt nya elbolag om det exakta datumet för att aktivera din nya elanslutning.

Om du vill kan ibland ditt nya elbolag hjälpa dig att säga upp ditt nuvarande elavtal genom en fullmakt. De kan också hjälpa dig att verifiera detaljer som bindningstid och anläggnings-ID. Observera att det är förbjudet för elbolag att ta betalt för att hjälpa dig med sådana praktiska ärenden i samband med byte av elavtal. För att säkerställa att ditt gamla elhandelsavtal sägs upp i tid och inte förlängs automatiskt, är det bra att också själv skicka ett meddelande om uppsägning, även om din nya elleverantör har åtagit sig att göra det åt dig genom en fullmakt.

3. Leta upp ditt anläggnings-ID och områdes-ID innan byte

För att byta till ett nytt elhandelsbolag behöver du ge dem vissa uppgifter om din elanläggning. Detta kan göras genom att titta på din elräkning. För att genomföra ett byte behöver du ge det nya bolaget ditt områdes-id och anläggnings-ID, som finns angivna på din faktura.

Områdes-ID består av tre bokstäver och representerar vanligtvis orten där din anläggning ligger. Anläggnings-ID är en 18-siffrig kod som är unik för din anläggning och börjar alltid med 735999. Det kan också heta något annat, såsom EAN, GS1 eller GLN.

Om du inte har tillgång till din faktura kan du hitta anläggnings-ID på din elmätare eller kontakta din nätägare för att få hjälp att hitta det. Du kan söka efter din nätägare genom att använda webbplatsen

4. Jämför och välj ett nytt elbolag

Innan du byter elleverantör är det viktigt att jämföra olika alternativ. Elmarknaden är en av de mest konkurrensutsatta marknaderna i Sverige och det finns över 150 elbolag att välja mellan. På Elavtaldirekt har vi samlat elavtal med erbjudanden från några av de största elbolagen på marknaden. Ett nykundserbjudande hos ett av de större elbolagen är ett av de enklaste sätten att få ett bra pris på elavtalet samtidigt som du slipper att riskera dåliga villkor hos oseriösa aktörer.

Många elbolag väljer att skriva ut sina elpriser på olika sätt vilket gör det svårt att jämföra olika bolag. Jämförelsepriset ska däremot alltid innehålla samtliga kostnader och baseras på elkostnaden du hade haft hos elhandlaren under föregående månad. Genom att använda jämförelsepriset jämför du samma sak.

När är jag fri att byta elleverantör?

Det är möjligt att byta elavtal när som helst, så länge du inte är bunden till ett befintligt avtal. Det kan vara klokt att undersöka om det finns en bindningstid på ditt nuvarande avtal innan du byter, eftersom du i de flesta fall måste vänta tills tiden löper ut för att undvika straffavgifter. Om du inte har någon bindningstid på ditt nuvarande avtal kan du enkelt byta till ett nytt elbolag. 

Det är vanligtvis en enkel process som kan utföras snabbt. Det nya elbolaget kan hjälpa dig med flytten. Innan du byter avtal är det klokt att jämföra olika elbolags erbjudanden och villkor. Det kan hjälpa dig att hitta det bästa avtalet för dina behov. Du kan söka information om elbolagens erbjudanden online.

Hur går ett byte till inom samma elbolag?

Det är en fördel att regelbundet hålla sig uppdaterad om vilka elavtal som erbjuds av ditt nuvarande elbolag. Genom att undersöka olika alternativ kan du förbättra dina elkostnader och spara pengar. Många elhandlare kan erbjuda rabatter om du ringer och förhandlar om ditt avtal. Detta gör dem för att inte du ska byta elhandlare.

En bra strategi kan vara att välja ett vinteranpassat elavtal för att undvika höga elkostnader under den kalla årstiden och därmed säkra din ekonomiska situation. Det är också viktigt att noga överväga om ett fastpris eller rörligt pris passar dig bäst för din kommande period, och att göra en noggrann jämförelse för att hitta det bästa alternativet.

Går det att byta elavtal innan bindningstiden är slut?

Det är möjligt att byta elavtal innan bindningstiden är slut, men i de flesta fall kommer det att innebära att du behöver betala en straffavgift till ditt nuvarande elbolag för att avbryta avtalet i förtid.

Det är viktigt att noggrant granska villkoren i ditt nuvarande elavtal för att se om det finns några straffavgifter och hur mycket de kan vara. Om avgiften är hög kan det vara bättre att vänta tills bindningstiden har löpt ut innan du byter till ett nytt elavtal.

Om du däremot inte har någon bindningstid i ditt nuvarande avtal kan du byta elkostnadsleverantör när som helst utan några extra kostnader.

Rabatter för maj 2024

Rörligt Elavtal

Fortum
Rabatt värde 468 kr

Rörligt Elavtal

Cheap-energy
Inga fasta avgifter

Rörligt Elavtal

Skelleftea-kraft
Rabatt värde 441 kr

Frågor & Svar

Ett passande tillfälle att överväga ett byte av elleverantör är när dina elkostnader ökar och du vill minska dina utgifter. Genom att välja ett nytt elbolag kan du ofta spara pengar. Genom att undersöka marknadens olika elavtal och priser kan du hitta många olika erbjudanden och rabatter som passar dina behov och budget.

Många tror att det kan vara besvärligt och tidskrävande att byta elavtal, men det är faktiskt ganska enkelt. Det innebär helt enkelt att välja en ny leverantör och teckna ett avtal. Ditt nya elbolag hjälper ofta till med att överföra ditt avtal så att bytet går smidigt. Om du har ett fast avtal brukar det vara naturligt att byta eller teckna om elavtalet i samband med att bindningstiden går ut. Vid ett rörligt elavtal kan det vara bra att byta när nykundskampanjen går ut.

  1. Kontrollera din bindnings-och uppsägningstid
  2. Kontakta elleverantören
  3. Säg upp ditt avtal hos nuvarande elleverantör
  4. Leta upp ditt anläggnings-ID och områdes-ID innan byte
  5. Jämför och välj ett nytt elbolag

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: