Cheap Energy Omdöme

Cheap Energy är ett relativt nystartat företag på den svenska elmarknade, i omdömet nedanför går vi närmare igenom bolagets erbjudande.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Om Cheap Energy

Cheap Energy är ett relativt nystartat företag på den svenska elmarknaden. Elbolaget fokuserar på billiga elavtal till såväl rörliga som fasta priser, med låga påslag och avgifter som enligt dem själva ”tåls att jämföras”. Trots att detta är ett av de mindre elbolagen i Sverige har de idag en relativt stor kundbas och goda möjligheter för dig att hitta ett passande val.

Du kan själv välja om du till exempel vill teckna ett avtal med renare el, som kommer från 100% förnybara källor. Cheap Energy har också tagit fram ett unikt koncept med en tecknad serie där syftet är att på ett roligt, spännande och beskrivande sätt lära konsumenterna om hur den svenska elmarknaden fungerar. Ett påhittigt och givande inslag med andra ord.

Om du är nykund och väljer ett elavtal med energimix (innehåller även fossila källor) så erbjuder Cheap Energy oftast bland marknadens billigaste elavtal. Anledningen är att bolaget erbjuder en av marknadens högsta rabatter och helt saknar månadsavgift på det rörliga elpriset och timavtalet. Om du däremot väljer el via Cheap Energy från exempelvis vattenkraft är elen fortfarande till ett konkurrenskraftigt pris, men vanligtvis inte bland de billigaste.

Cheap Energy erbjuder elavtal för både privatperson och företag, där du väljer det alternativ som passar dig bäst. Om du önskar kan du välja att lägga till deras så kallade Energifaktura för att få en samlad faktura inkluderat både elhandel och elnät. I vårt omdöme nedan går vi igenom mer om Cheap Energy där vi listar allt från priser till påslag och för- och nackdelar.

Cheap Energy elpriser

Enligt Cheap Energy själva var deras främsta mål med uppstartandet av företaget att bli ett av de billigaste elbolagen på marknaden. De vill helt enkelt kunna erbjuda billig el till kunder som snabbt och enkelt vill hitta ett passande elavtal. Samtidigt vill de att du som kund ska ha valfriheten att göra det absolut bästa valet för dig, även vad gäller innehåll och ursprung.

ElavtalVinstpåslagMånadsavgiftBindningstidRabatterbjudande
Rörligt elavtal15.9 öre/kWh inkl. elcert0 kr/mån0 mån14.8- 15.4 öre/kWh rabatt
Elavtal timpris9.8 öre/kWh inkl. elcert0 kr/mån0 mån11.9 – 14.4 öre/kWh rabatt
Fast elavtalFast elpris0 kr/mån3 mån till 10 år

* Utöver fast påslag tillkommer inköpskostnader som varierar från månad till månad, exempelvis balanskostnad, kostnad för ursprungsgarantier, avgift till nordpool, avgift till Svenska Kraftnät, avgift till eSett. Detta gäller samtliga elhandlare och är inte unikt för Cheap Energy.

Rörligt & fast elpris

Hos Cheap Energy kan du välja mellan två olika typer av rörligt elavtal; elavtal med rörligt timpris utan bindning, eller elavtal med rörligt månadspris utan bindning. Att teckna ett rörligt månadspris blir ofta lite dyrare om du har en mindre bostad då samma påslag gäller för timpriset som för månadspriset. Vad som är bäst beror dock på vad du behöver.

Erbjudande och Rabatter

Vi blev glada när vi såg att Cheap Energy faktiskt är ett elbolag som erbjuder någon form av rabatt till deras nya kunder, trots att det vid första anblick på hemsidan inte ser ut som så. Det är nämligen först när du börjar fylla i och jämföra deras olika elavtal som detta framgår. För att rabatten ska aktiveras måste du dock välja ett av deras rörliga avtal.

Om du gör det så kommer du som ny kund (erbjudandet gäller endast nya kunder) automatiskt att få ett rabatterat elpris. Hur mycket rabatt du får varierar beroende på om du väljer rörligt timpris eller månadspris, samt beroende på hur stora antal kWh/år du vill ha. Rabatten gäller de första 12 månaderna. I april 2024 fick du mellan 14.8 och 15.4 öre rabatt per kWh vid rörligt avtal och 11.9 – 14.4 öre rabatt vid timpris. Detta beror på din förbrukning. 

(Uppdaterad 2024-04-15) Tryck här för att gå vidare till erbjudande

Påslag

De påslag du bör räkna med om du väljer ett avtal med rörligt pris är påslaget 15,90 öre kWh vilket är ovanligt högt för elavtal. Däremot är rabatten första 12 månaderna också ovanligt hög. Väljer du att teckna ett avtal med 100% naturlig el tillkommer även ett påslag för elursprung på 8 öre/kWh. För rörliga avtal kan du som ny kund dock få en viss rabatt de första 12 månaderna). Väljer du i stället fast pris vet du i stället priset du kommer att få. 

Avgift och bindningstid

En stor fördel är att Cheap Energy inte har någon bindningstid eller uppsägningstid, oavsett vilken typ av elavtal du väljer. Det innebär att du när som helst kan säga upp, avsluta eller byta elavtal utan krångel, väntetider eller extra kostnader. De har heller ingen månadsavgift vilket är en väldigt bra rabatt.

Cheap-energy

Pris

Avtalsform: Rörligt Pris
Uppsägningstid: 1 mån
Bindningstid: 0 mån
Månadsavgift: 0 kr

Rabatt på

påslaget

miljo-ikoner

Tillval hos Cheap Energy

Norden Miljö

Som kund hos Cheap Energy finns möjligheten för dig att själv välja om du vill ha el från deras ”nordenmiljö” eller om du vill ha deras så kallade ”nordenmix”. Väljer du det förstnämnda alternativet kommer elen från 100% naturliga källor, från en mix av både solenergi, vind- och vattenkraft från Norden. Denna el är 100% förnybart producerad el.

Energikälla

Fördelar och nackdelar

Den främsta fördelen med elavtal hos Cheap Energy är att du kan bli elkund utan att behöva betala några som helst fasta avgifter. De erbjuder elavtal där de själva pressar priserna och där de avsiktligen valt att inte ha någon månadsavgift. Det finns både elavtal för privatpersoner och företag, till rörliga och fasta priser. Tänk bara på att efter att rabattperioden har gått över blir Cheap Energy dyrt.

Att du kan välja 100% förnybar el är även det en stor fördel då det bidrar till mer miljövänliga val. Deras förnybara el kommer från solenergi samt vind- och vattenkraft. När du ska betala får du hos Cheap Energy bara en enda faktura för samtliga månadskostnader. Där kan du bland annat betala via autogiro. En annan fördel med bolaget är att nya kunder som väljer att teckna rörligt elpris får en viss rabatt varje månad under det första året. Denna aktiveras automatiskt. Vi gillar också att de har en enkel, lättnavigerad och väldigt tydlig hemsida.

Något vi verkligen måste ta upp som en stor nackdel är att Cheap Energy grundades av samma personer som ligger bakom de svartlistade bolagen Stockholms elbolag och Svealands elbolag. Trots att bolaget i sig inte tillhör den svarta listan har de redan nu, trots att de är relativt nystartade, haft kunder som har klagat på saker som att de inte gett tillräckligt med information eller höjt priserna utan deras vetskap.

Andra nackdelar är att de påstår sig erbjuda väldigt billiga elavtal utan fasta avgifter. Men, om man väl börjar jämföra deras alternativ inser man samt att nästan samtliga av deras elavtal kommer med någon form av påslag.  Vad gäller Cheap Energy hemsida gillar vi inte heller att de saknar en sektion där de beskriver vad som gäller för företagare som vill teckna elavtal. Man kan välja företag som alternativ, men det listas inte någonstans vad detta innebär.

Fördelar

Nackdelar

Frågor & Svar

Cheap Energy har valt att erbjuda både rörliga och fasta elavtal utan bindningstid. De har heller ingen uppsägningstid på sina elavtal vilket innebär mer frihet för dig som kund.

Hos Cheap Energy kan du välja mellan fast elavtal och rörligt elavtal. För rörligt elavtal gäller timpris eller månadspris. För fast elavtal kan du välja mellan 3 mån, 4 mån, 5 mån, 6 mån, 1 år, 2 år, 3 år, 4 år, 5 år eller 10 år.

Oavsett om du väljer Nordenmix eller Nordenmiljö hos Cheap Energy kommer deras el från källor i Norden. Väljer du el från 100% naturliga källor kommer den från solenergi, vindkraft och vattenkraft.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: