DoGood EL omdöme

DoGood EL är ett familjeägdt bolag som erbjuder 100 % förnyelsebar el. På den här sidan går vi igenom elbolagets erbjudande och priser.

Vindkraftverk

Om DoGood EL

DoGood EL är en förhållandevis nystartad elhandlare på den svenska marknaden. Bolaget är familjeägt och fokus är på att erbjuda 100 % förnyelsebar el eller 100 % fossilfri el till ett bra pris. DoGood EL har vid ett flertal tillfällen varit det billigaste på Elpriskollen som är Energimarknadsinspektionens jämförelsetjänst då bolaget erbjuder förmånliga nykundsrabatter.

"Vi arbetar helt enkelt för att 100 % grön och förnybar el ska strömma ut ur dina kontakter till billigast möjliga pris, något som vårt enda och enkla elavtal garanterar"

Dogood EL kännetecknas av låga påslag tillsammans med en låg avgift och korta uppsägningstider.  Samtidigt som elhandlaren än sålänge har en snabb kundservice som svarar på både telefon och mail samma dag. Sammantaget har bolaget helt enkelt bra villkor.

DoGood EL elpriser

DoGood EL har valt att enbart fokusera på ett fåtal produkter till privatpersoner för att göra det enkelt. Antingen går det att välja mellan ett vanligt rörligt avtal där du betalar ett genomsnitt från föregående månad i spotpris eller ett timpris där betalar spotpriset timme för timme. 

Om du väljer ett vanligt rörligt elavtal betalar du endast inköpspriset för el vilket blir spotpriset tillsammans med andra inköpsrelaterade kostnader så som elcertifikat och avgifter till Nord Pool. Utöver detta ingår ett påslag på 2 öre för elhandlaren samt 20 kr exkl. moms i månadsavgift vilket är lågt för att vara en elhandlare. Dessutom 

  • Ditt elpris blir: inköpspriset för el (inkl. elcertifikat och övriga inköpskostnader) + Påslag 2 öre/kWh + avgift 20 kr/mån och moms 25%

Erbjudande och Rabatter

För den som är nykund hos DoGood EL erbjuds en rabatt på 300 kr vilket fördelas över om fördelas över de 12 första månaderna som avtalet gäller vilket innebär att det blir fri månadsavgift i 12 månader. En rabatt på månadsavgiften är särkillt bra för den som har en lägre förbrukning eftersom detta då utgör en större del av totalkostanden.

Påslag

DoGood EL har ett påslag som är 2 öre per kWh om du har ett rörligt avtal vilket är billigare än de flesta elhandlarna på marknaden. Påslaget är en kostnad som läggs på varje kWh el du förbrukar. Detta innebär att den som förbrukar mycket energi tjänar mer på att ha ett lågt påslag i förhållande till den som har en lägre förbrukning. Om ditt hushålls förbrukning är över 20 000 kWh per år vilket är vanligt för eluppvärmda villor, sparar du 1000 kr på att ha ett påslag som är 2 öre istället för exempelvis 7 öre som många större elhandlare har.

Månadsavgift

Månadsavgiften hos DoGood EL är 20 kr exkl. moms och som nykund får du gratis månadsavgift i 12 månader när du tecknar ett nytt elavtal. I förhållande till andra elleverantörer på marknaden är detta en låg avgift och hos de flesta elbolagen betalar du mellan 30 – 70 kr per månad beroende på vilken förbrukning ditt hushåll har.

Tillval hos DoGood EL

Hos DoGood EL får du två val, antingen kan du välja fossilfri el eller så kan du välja helt förnyelsebar el när du tecknar elavtalet. Nedan går vi närmare in på de olika alternativen som finns att välja mellan. 

Fossilfri eller förnyelsebar el

När du tecknar DoGood EL får du välja mellan 100 % fossilfri el och 100 % förnyelsebar el. Den stora skillnaden mellan dessa alternativ är att det förstnämnda även innehåller kärnkraft i energimixen. Kärnkraft räknas inte som förnyelsebart eftersom bränslet är ändligt och förväntas ta slut. 

I det förnyelsebara alternativet har DoGood EL valt att köpa in el från vattenkraft vilket är det största förnyelsebara alternativet för energiproduktion i Sverige. Prismässigt är också tillvalet fossilfri el något billigare än förnyelsebar el. När elavtaldirekt har varit inne och jämfört priserna har det handlat det 2-3 öre/kWh skillnad mellan priserna. 

Fördelar och nackdelar

DoGood EL har många fördelar att nämna men den kanske viktigaste faktorn är att bolaget under en längre tid har hamnat bland de billigaste elavtalen i Elpriskollen hos Energimarknadsinspektionen. Detta beror på att bolaget erbjuder generösa rabatter för nykunder samtidigt som elavtalen har ett lågt påslag och låg avgift. Med DoGood EL får du också alltid 100 % fossilfritt men även elhandlaren förnyelsebara elavtal är bland de billigare på marknaden. När kampanjtiden är över är dessutom månadsavgiften endast 20 kr/mån exkl. moms.

När det kommer till nackdelar finns det ett par saker som bör nämnas. DoGood EL bildades 2019 och är fortfarande en relativt ny elhandlare med färre kunder, vilket innebär att det är svårt att säga hur avtalen kommer se ut framöver. En annan sak är att det har varit svårt att hitta påslag och bindnings- och uppsägningstid på bolagets hemsida även om kundservicen svarade snabbt över mail.

Fördelar

Nackdelar

DoGood EL företag

För att teckna ett elavtal hos DoGood EL som företagare behöver du kontakta bolagets säljare eller fylla i ett formulär för att få en offert. DoGood EL strävar enligt bolagets hemsida åt att det ska vara lösnamt att vara miljövänlig som företagare.

Frågor & Svar

DoGood el säljer el med ett påslag på 2 öre per kWh och en månadsavgift på 20 kr.

DoGood EL saknar bindningstid på sitt rörliga avtal.

DoGood ELs el kommer enbart från fossilfria eller förnyelsebara energikällor beroende på vad du väljer för elavtal.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: