Elabonnemang

På Elavtaldirekt går vi igenom allt du behöver veta om elabonnemang. Här kan du också jämföra elhandelsföretag och priser.

vindkraftverk

Jämför elabonnemang augusti 2022

Ett elabonnemang består av två delar, ett elnätsavtal med ditt lokala elnätsbolag och ett elhandelsavtal som du själv väljer hos något av Sveriges drygt 150 olika elhandelsföretag. När du ska jämföra elabonnemang har du möjlighet att välja vilket elhandelsföretag och avtal du vill ha. Ditt elnätsavtal kan däremot bara tecknas hos elnätsbolaget som äger elnätet på din adress.   

I jämförelsen av elabonnemang (även kallat elavtal) på Elavtaldirekt finner du ett urval av populära elhandelsföretag som erbjuder bra villkor, nykundsrabatter samt olika typer avtal så som rörligt, fast och timpris. Om du inte har koll på din elförbrukning så finns uppgifterna på tidigare elfakturor, eller så kan du läsa mer elförbrukning.  

Att tänka på när du ska välja elabonnemang

När du jämför elabonnemang så betyder det egentligen elhandelsföretag. Elnätet i Sverige är uppbyggt som ett monopol där elnätsbolag så som till exempel Vattenfall, E.ON och Ellevio ansvar för ett specifikt område. En fördel är att det blir mindre att tänka på då du helt enkelt inte kan påverka val av elnätsbolag.

Det finns ett par olika delar som är bra att titta lite extra noga på. Det är framför allt uppsägningstid, bindningstid, månadskostnad och avtalsform.

  • Uppsägningstid: är vanligen mellan 14 upp till 90 dagar.
  • Bindningstid: oftast berör bindningstid endast fasta avtal och är då tydligt förmedlade.
  • Månadskostnad: en fast kostnad som elhandelsföretaget tar ut varje månad.
  • Påslag: hur högt påslag elabonemmanget har på varje kWh el som du förbrukar (endast på rörligt avtal).
  • Avtalsform: vanligast är rörligt eller fast men finns och timpris och mixavtal.

Utöver dessa punkter rekommenderar vi också att hålla koll på Energimarkandsbyråns svarta lista över elhandelsföretag som sorteras utifrån bolag med flest klagomål. På Elavtaldirekt är vi noga med att lista elhandlare som inte finns med på den svarta listan.

Elabonnemang pris

Priset på ett elabonnemang bestäms utifrån flera olika faktorer: elförbrukning, ditt elområde, avtalstyp och vilket elhandelsföretag du har. Enligt Energimarknadsbyrån är den totala elpriskostnaden för en mindre lägenhet cirka 4 200 kr och för en större bostad är priset runt 9 000 kr per år. I dessa kostnader är allting inkluderat så som elnätsavgifter, energiskatter, elpris och moms.

Elabonnemang med rörligt avtal

Rörligt elpris har historiskt varit mer lönsamt i det långa loppet och kräver heller ingen bindningstid. Med rörligt avtal betalar du det aktuella börspriset och följer säsongens prisvariationer i nedgång men även uppgång. Sommaren är betydligt billigare än vintern, så det är viktigt att vara medveten om att vinterpriset kan bli betydligt högre. I december 2021 hade 53 % av Sveriges hushåll valt ett rörligt avtal.

Elabonnemang med fast avtal

Fast elpris passar ofta bättre för dig med mindre marginaler i hushållsekonomin. Det blir en trygghet att ha ett fastslaget pris/kWh som inte är kopplat till elmarknaden. Månadskostnaden är ungefär densamma om du har liknande energiförbrukning under året. Nackdelen med fast avtal är framförallt bindningstid på 1-5 år och att möjligtvis betalar lite extra för tryggheten att ditt pris inte sticker iväg en månad.

Elabonnemang med timpris

Det finns också elabonnemang med timbaserade avtal. Då påverkas din kostnad beroende på vilka av dygnets timmar du förbrukar el. Har du elbil som laddar över natten, eller förbrukar el när det inte är högt tryck på elnätet kommer du till skillnad från ett rörligt avtal att få ett bättre pris då det är baserat på elbörsens pris den timman.

Nytt elabonnemang

Om du ska flytta är det viktigt att du i god tid förbereder med ett elabonnemang till lägenheten eller villan. Gör du inget aktivt val av elabonnemang så är det stor risk att du istället får ett anvisningsavtal. Detta avtal inkluderar tillsvidarepris på elen, ett pris som ofta väldigt dyrt. Anvisningsavtal har vare sig bindningstid eller uppsägningstid, vilket gör att du kan byta till ett bättre elabonnemang direkt. 

När du ska flytta har du ett utmärkt tillfälle att kunna sänka dina elpriser. Flera elhandelsföretag har förmånliga rabatter för nya kunder där du kan spara pengar i form av gratis månadsavgifter och lägre påslagspriser.

Avsluta elabonnemang

Avsluta nätavtalet

Om du ska flytta är det viktigt att du avslutar ditt elabonnemang. Enligt de allmänna avtalsvillkoren så behöver du säga upp ditt nätavtal en månad innan utflyttning. Glömmer du att kontakta elnätsföretaget kommer ditt avtal fortsätta som vanligt. Ofta finns det färdiga flyttformulär hos elnätsföretaget, annars kan du kontakta deras kundtjänst.

Saker som är bra att ha tillgängligt vid uppsägning av nätavtal:

  • Ditt kundnummer
  • Nuvarande anläggningsnummer/ID
  • Nya anläggningsnumret om du har ett

Avsluta elavtalet

När du sagt upp nätavtalet är det viktigt att du också kontaktar elhandelsbolaget. De allmänna avtalsvillkoren är 14 dagar vid flytt. Det kan finnas delar i avtalet som gör att du behöver flytta det vidare till din nya hemadress eller betala en avgift för att bryta avtalet. Villkoren hittar du på elhandelsbolagets hemsida och här finns ofta mer information som gäller vid flytt.

Frågor & Svar

Begreppet elabonnemang innefattar först och främst avtalet med elnätsbolaget men också avtalet med elhandelsföretaget som står för inköpet av  din el.

Ett elabonnemangs kostnad beror på flera faktorer och kan variera från ett par hundra till flera tusen kronor. Enligt Energimarknadsbyrån ligger snittkostnaden på ca 4 200 kr för en lägenhet och 9 000 kr för en större bostad per år.