Elprisstöd

På denna sida går vi igenom Svenska Kraftnät och regeringens förslag om retroaktiv kompensation (elprisbidrag) för höga priser i elprisområde 3 och 4.

vindkraftverk
Fortum
Göta-Energi
telge-energi-logotype
Greenly
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Högkostnadsskydd för höga elpriser 2022

Torsdagen den 27 oktober 2022 presenterade regeringen tillsammans med Svenska Kraftnät detaljer kring elprisstöd som är till för att hjälpa hushåll och företag som drabbats av höga elpriser under året. I förslaget som presenterades ingår endast stöd till elkunder i södra Sverige, norra delarna av landet kommer inte kunna att ansöka om elpriskompensation. Ersättningsnivåerna elprisbidraget skiljer sig åt beroende på elområde som illustreras i bilden nedan.

Ersättningsnivåer för de olika elprisområdena

elrpisstöd 2022-2023

Hur mycket pengar får du i elprisstöd?

Hur mycket pengar du får i elprisstöd är beror på två olika delar. Den första delen gäller elförbrukning, hur hög var din förbrukning i din nuvarande bostad under perioden oktober 2021 till september 2022. Den andra delen gäller vilket elområde din bostad tillhör; elområde 1 (SE1) och 2 (SE2) är inte berättigat till elprisstöd medan elområde 3 (SE3) och 4 (SE4) är inkluderat.

Kalkylera ditt elprisstöd

Räkna ut hur mycket pengar du får i bidrag

Elområde:

SE1 – Stöd utgår ej

SE 2 – Stöd utgår ej

SE 3 0,5 kronor x [din elförbrukning i kWh under okt  2021-sep 2022.] 

SE 4 0,79 kronor x [din elförbrukning i kWh under okt  2021-sep 2022.] 

SE3

Elförbrukning i kWh okt 2021 – sep 2022Antal kronor i stöd
(SE3) 2 000 kWh1 000 kr
(SE3) 5 000 kWh2 500 kr
(SE3) 20 000 kWh10 000 kr

SE4

Elförbrukning kWh okt 2021 – sep 2022Antal kronor i stöd
(SE4) 2 000 kWh1 580 kr
(SE4) 5 000 kWh3 950 kr
(SE4) 20 000 kWh15 800 kr

Vad händer om Energimarknadsinspektionen inte godkänner modellen elprisbidrag?

Då blir det inget stöd i den här formen, utan då får politikerna och Svenska Kraftnät arbeta fram en annan modell. Energi- och näringsminister Ebba Busch har varit tydlig med att elpriskompensation är en hjärtefråga för henne, så det är osannolikt att det inte blir stöd i någon form.

Uppdaterat (2022-11-17)
Energimarknadsinspektionen ger grönt ljus för elstödet. Förslaget som Svenska Kraftnät och regering la fram i oktober kommer dock få ett tak för storförbrukare.

När betalas elprisstödet ut?

Enligt den nytillträdda regeringen skulle elprisstödet vara på plats till 1 november, men den tidsplanen har spruckit. Enligt enhetschefen på Svenska Kraftnät, Malin Stridh, är det oklart när utbetalningen kommer ske men de regeringen har kommunicerat är att det ska ske i början av 2023.

Var kan jag läsa mer om elprisbidraget?

Om du vill ha aktuell information och löpande uppdateringar rekommenderar vi dig att klicka in på regeringens hemsida. Här finns även presentationsbilder för högkostnadsskyddet att ladda ner.

Rabatter - december 2022

Göta-Energi

Göta Energi

Webbrabatt: Värde 500 kr och endast 1 öre påslag

Fortum

Fortum

Webbrabatt: 470 kr rabatt fördelat på 12 mån

Skelleftea-kraft

Skellefteå Kraft

Avgiftsfritt och 6 öre rabatt på påslaget i 9 månader

Frågor & Svar om elstödet

I skrivande stund har Svenska Kraftnät skickat in en ansökan med detaljer kring stödmodellen till Energimarknadsinspektionen (Ei). Det är sedan upp till Ei att bestämma om den ska godkännas eller inte. Regeringen hjälper sedan med utbetalningar. På grund av rådande EU-regler är det tidigaste datumet för stödet 1 december. Mer information kommer.

Elstödet gäller alla elkunder i elområde SE3 och SE4. Det innefattar både företag, privatpersoner och organisationer i södra Sverige.

Hur mycket pengar du får i elstöd beror på vilket elområde som elförbrukningen skett. I SE3 där Stockholm och Göteborg inkluderar är det 50 öre/kWh. I elområde SE4 är stödet 79 öre/kWh. Totalt avsätts 55 miljarder kr.

Tyvärr är inget datum satt ännu då Energimarknadsinspektionen måste godkänna förslaget först. 

Efter att först nämnt november så har regeringens förhoppning varit att stödet ska börja betalas ut till hushållen i början av 2023. Enligt Svenska Kraftnät är det oklart när det kommer att bli verklighet.

Stödet är taget från kapacitetsavgifter, vilket är en avgift som varje elnätsbolag betalar till det statliga affärsverket Svenska Kraftnät. Stödet är budgeterat till cirka 55 miljarder kr.

Nej, som det ser ut idag kommer utbetalningen ske automatiskt. Det spelar heller ingen roll om du har fast eller rörligt elavtal.

Ja, även företag är berättigad till högkostnadsskyddet.

Det beror på vem som innehar elnätsavtalet den dagen Ei godkänner ansökan. Vid en flytt under perioden behöver köpare och säljare av bostaden själva hantera hur elprisstödet ska fördelas.