Göta Energi omdöme

Göta Energi är en elhandlare som riktat in sig på låga priser vilket märks på påslaget. I det här omdömet går vi igenom elbolaget.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Om Göta Energi

Göta Energi har sitt huvudkontor i Göteborg och är den elhandlaren som har växt mest de senaste fem åren. Detta har bolaget gjort genom en hög prismedvetenhet hos kunden och billig el. 

"Många tycker att billig el är det viktigaste när de väljer elbolag. De senaste fem åren är Göta Energi det elbolag som har växt mest i Sverige tack vare prismedvetna kunder."

När man tittar på Göta Energis priser och påslag så märks det att det är just priserna som sticker ut positivt. Elhandlaren också har fått 61.9 i SKI:s undersökning 2022 över kundnöjdhet.

Göta Energi är certifierade som en Schysst elhandlare vilket innebär att elbolaget uppfyller 18 olika kundlöften som branschorganisationen Energiföretagen Sverige tagit fram. Det olika kundlöften inkluderar allt från tydlig prisinformation till ångerrätt och tillgänglig kundservice.

Göta Energi elpriser

Göta Energi har delat in sitt produkterbjudande till privatpersoner i tre olika kategorier. Spot On är bolagets avtal med rörliga priser som följer marknaden, Vintertrygg är mixavtalet med fast pris på vintern och Fast-el är precis som det låter ett fast elavtal. I det fasta avtalet kommer priset alltid att vara detsamma under hela den perioden som du kan välja då framgår inte påslaget. 

Väljer du däremot Göta Energis rörliga avtal kommer du att betala ett påslag som endast är 1 öre + elcertifikat 2.6 öre (som alla elhandlare betalar) på inköpspriset.

  • Ditt elpris blir då: inköpspriset för el (spotpriset + inköpskostnader) + Påslag 1 öre + elcertifikat 2.6 öre + avgift 49-69 kr och moms 25%

Erbjudande och Rabatter

I dagsläget erbjuder Göta Energi 500 kr i nyteckningsrabatt när du tecknar ditt elavtal som ny kund hos Göta Energi eller för dig som är befintlig men ska flytta. Detta gör elbolaget till ett av de billigaste på marknaden med en väldigt attraktiv rabatt.

Dessutom ingår en bonustimme varje dag där Göta Energi bjuder på 1 timme el samt prisgaranti om du inte sänker din månadskostnad från tidigare elbolag.

Uppdaterat (2023-05-09) Tryck här för att gå vidare till erbjudande

Påslag

Göta Energis påslag är endast 1 öre/kWh och om du tecknar ditt elavtal nu så bjuder bolaget på påslaget under det första året. Elcertifikatet kostar 2.6 öre per kWh men elcertifikat är något som alla elhandlare måste betala för.

Avgift och bindningstid

För den som förbrukar under 5 000 kWh/år är Göta Energis månadsavgift 49 kr/mån. Om du istället förbrukar över 5 000 kWh går månadsavgiften upp till 69 kr/mån. Just nu bjuder emellertid elhandlaren på månadsavgiften i 12 månader.

Bindningstiden på elavtalet är 0 månader om du har ett rörligt avtal medan uppsägningstiden är 3 månader.

Göta-Energi

Pris

Avtalsform: Rörligt Pris
Uppsägningstid: 3 mån
Bindningstid: 0 mån
Månadsavgift: 49–69 kr

Kampanj

värde 500 kr

miljo-ikoner

Tillval hos Göta Energi

El-konto

El-konto ger dig lite mer flexibilitet när du ska betala din elräkning. Tjänsten kostar 39 kr/mån och ger dig möjlighet att jämna ut månadsbeloppen. Som exempel är priserna ofta betydligt högre under vintermånaderna samtidigt som du har billigare sommarmånader. El-konto fungerar som ett balanskonto med kredit, du kan med andra ord betala samma belopp varje månad under hela året.

Priskollen

Priskollen är ett tillval som Göta Energi erbjuder till sina kunder för 49 kr/mån. Priskollen innebär att elprisexperter på Göta Energi hjälper dig att binda ditt rörliga elavtal under kortare perioder om elpriserna förväntas öka kraftigt. Det skickas då ut ett erbjudande via mail eller SMS under dessa tillfällen. Med tjänsten har du också tillgång till personlig rådgivning om ditt elavtal.

Trippeltrygg

Trippeltrygg är vad Göta Energi kallar en fördelsprodukt. Med Trippeltrygg har du en försäkring som ersätter din månadskostnad om du blir ofrivilligt arbetslös eller om du på grund av sjukdom eller olycksfall inte kan arbeta. I försäkringen ingår även ersättning för självrisk från hemförsäkring vid skada orsakad av elfel. Det går att lägga till denna tjänst för 49 kr/mån. Tjänsten täcker kostnader upp till 2 000 kr i fyra månader och har ingen bindnings- eller uppsägningstid.

Rent vatten

Tillvalet Rent vatten betyder att all el du använder kommer från förnybar vattenkraft. Tillskillnad från till exempel de vanliga avtalen med mixade energikällor. Utöver att elen härstammar från vattenkraft så donerar Göta Energi pengar till WaterAid som som är en internationell organisation som arbetar för att alla ska få tillgång till rent vatten. Tillvalet kan kombineras med alla elavtal och kostar 39 kr/mån.

Fördelar och nackdelar

Göta Energi har fokuserat på att hålla priserna nere och erbjuda bra rabatter och villkor. Detta märks på påslaget som endast är 1 öre samt bonustimmen. I dagsläget bjuder Göta Energi dessutom elhandlaren på 12 månaders avgift vilket gör elavtalet till ett av de absolut billigaste på marknaden både för den som förbrukar mycket eller lite el. En annan fördel är avsaknad av bindningstid i det rörliga avtalet.

Göta Energi erbjuder något som de kallar för prisgaranti vilket innebär att om du inte sänker ditt elpris i förhållande till tidigare avtal så matchar elhandlaren skillnaden. Göta Energi hade 2022 61,9 poäng av SKI medan branschmedel är 63,9 poäng.

En nackdel med Göta Energis erbjudande är att om du inte väljer produkten rent vatten kommer elen att komma från en mix av energikällor. Denna mix består till 47 % av förnyelsebar energi, 27 % kärnkraft och 26 % fossilt (2020). Jämfört med många andra elbolag är detta relativt mycket el från fossila källor. En annan mindre nackdel är att Göta Energi har valt att ha 90 dagar, eller 3 månaders uppsägningstid. Vanligare i branschen är en till två månader även om tre månader fortfarande bör anses som en relativt kort period.

Fördelar

Nackdelar

Tidigare erbjöd Göta Energi elavtal så som fast el, rörlig el, mixavtal och mikroproduktion till företag. Denna tjänst har Göta Energi nu valt att låta Fortum ta över vilket är en av Sveriges största leverantörer av el till företag. 

Frågor & Svar

Göta Energi har 0 månader i bindningstid och 3 månader uppsägningstid på sitt rörliga avtal. På det fasta avtalet är bindningstiden samma som den avtalade perioden.

Göta Energi har tre olika typer av avtal. Ett rörligt avtal där priset följer marknaden, ett mixavtal där priset är fast under vintern samt ett fast avtal.

Göta Energis el kommer 47 % från förnyelsebara källor, 27 % från kärnkraft och 26 % från fossila källor.

Om du lägger till rent vatten i ditt elavtal innebär det att din el kommer 100 % från vattenkraft.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: