Teckna elavtal

Allt du behöver veta för att teckna ett elavtal juni 2024. Oavsett om det inflytt i första boendet, byte av elavtal, eller flytt till nytt boende.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Teckna elavtal

På den här sidan har vi samlat all information som du behöver veta om du ska teckna ett elavtal för första gången, byta elavtal vid flytt, eller helt enkelt byta till ett nytt elavtal och elbolag för att få ett bättre pris. Vi har också samlat välkända elbolag med bra kampanjer för att göra det enklare att välja en ny elleverantör.

Innehållsförteckning

Hur går man till väga för att teckna ett elavtal?

Det första som är viktigt att tänka på när du ska teckna ditt elavtal är att du som elkund har två avtal. Det första avtalet är med elleverantören (elhandlaren) och vilket är det de flesta tänker på när de ska teckna ett elavtal. Det andra avtalet är elnätsavtalet med nätägaren för att transportera elen till ditt uttag. Om du redan har koll på nätägaren och enbart är intresserad av elavtalet med elhandlaren kan du hoppa direkt till punkt 2.

1. Teckna och säg upp avtal med Nätägaren

Vid inflytt behöver du ta reda på vem som är nätägaren på din nya adress för att göra en inflyttningsanmälan och teckna ett nätavtal. För att ta reda på nätägaren till din nya adress kan du gå in på natomraden.se.

Vid kontakten med nätägaren behöver du veta ditt anläggnings-ID som identifierar din nya elmätare samt lägenhetsnummer och inflyttningsdatum. Ibland kan nätägaren ta reda på anläggnings-ID åt dig baserat på din nya adress och lägenhetsnummer. Om det inte går kan du kontakta den du tar över bostaden av eller fastighetsskötaren för att få reda på det.

Vid utflytt behöver du både kontakta nätägaren på din nya adress, samt säga upp ditt gamla avtal. När du säger upp ditt gamla avtal behöver du uppge när du vill att det ska upphöra. Med den nya nätägaren behöver du i stället uppge inflyttsdatum. Det är vanligt att du har samma nätägare på den gamla och nya adressen, då behöver du bara kontakta ett bolag.

2. Teckna och säg upp elavtal med Elhandlaren

Elhandelsavtalet är lättare att teckna och det är fritt att välja bland över 150 bolag. Det är detta avtal de flesta tänker på när man pratar om elavtal. På Elavtaldirekt har vi samlat vanliga elhandlare med kampanjer så som Fortum och Skellefteå Kraft.

För att teckna ett nytt elavtal med elhandlaren klickar du helt enkelt vidare till någon av elhandlarnas hemsida och väljer vilket typ av avtal så som fast avtal eller rörligt avtal. Därefter får du fylla i din adress, anläggnings-ID samt när du vill att elavtalet ska börja gälla.

Om du inte har hunnit teckna ett elavtal med elhandlaren innan flytt kan du vara lugn. Så länge du har kontaktat nätägaren och valt inflyttsdatum kommer du att bli tilldelad ett tillsvidareavtal fram tills att du har valt ett eget elbolag. Detta tenderar att vara lite dyrare, så det är viktigt att byta när du får tid. Det behöver inte ta särskilt lång tid att teckna ett elbolag och vissa kan vara klara redan dagen efter.

Vad bör jag tänka på när jag tecknar ett nytt elavtal?

Att teckna ett elavtal med elhandlaren behöver inte vara svårt och kan gå på några minuter, men det finns vissa saker som är viktiga att tänka på. Nedan har vi gått igenom viktiga punkter att tänka på när du väl ska teckna ett elavtal. I Sverige finns det över 150 elbolag med elavtal att jämföra mellan och genom att följa punkterna har du stor chans att få ett elavtal som både har bra pris och passar ditt hushålls behov.

Välj mellan ett rörligt och ett fast avtal

Hos elhandlaren kommer du att få välja mellan ett rörligt och fast elavtalMed ett rörligt avtal kommer ditt elpris att följa elmarknaden varje månad. Det innebär att du aldrig kommer att betala ett överpris i förhållande till elpriset just nu, men du kommer inte heller att betala ett lägre pris. Historiskt sätt har ett rörligt pris också varit något billigare även om det kan variera över perioder.

Ett fast avtal innebär att du betalar samma kostnad per kWh el under hela avtalstiden. Fasta avtal passar den som har små marginaler eller vill veta exakt vad kostnaden per kWh kommer att bli varje månad. Fasta elavtal är också vanligare bland stora hushåll eftersom den totala kostnaden kan variera mer. Den vanligaste perioden att binda sitt fasta pris är mellan 1–3 år.

Teckna ett elavtal med nykundsrabatt

Elmarknaden är en av de mest konkurrensutsatta marknaderna. Eftersom det finns många alternativ att välja mellan är det vanligt att elbolagen har bra rabatter på både månadsavgiften och påslaget. Vissa elbolag kan exempelvis erbjuda fri månadsavgift i 12 månader eller rabatt på påslaget som är elhandlarens marginal på varje kWh du förbrukar. 

Nykundsrabatter är ett av de lättaste sätten att få ett elavtal med bra pris och många stora elbolag erbjuder dem. Tänk bara på att efter kampanjperioden kommer elavtalet att återgå till sitt ordinarie pris. Då är det viktigt att ha kollat villkoren, eller vara beredd att byta elhandlare.

Titta på villkor och uppsägnings- och bindningstid

När du ska teckna ett nytt elavtal bör du alltid titta på bindningstid och uppsägningstid. För ett rörligt elavtal bör uppsägningstiden som högst vara 3 månader men det vanligaste är att den är några veckor eller en månad. Rörliga elavtal bör inte heller ha någon bindningstid eftersom det är just rörligt. En anledning till att detta är särskilt viktigt är att du kan tvingas att betala en brytavgift om du byter till ett annat elavtal innan avtalstidens slut.

Så här fungerar priset som visas hos elhandlarna

Att jämföra pris mellan olika elbolag är inte helt lätt eftersom det skiljer sig i hur elbolagen skriver ut priserna. Jämförelsepriset som uppges i 2 000, 5 000 och 20 000 kWh ska däremot alltid innehålla alla kostnader för elen enligt reglerna. Priset som elhandlarna skriver ut är inte heller de priserna som kommer att vara de kommande månaderna, utan priset som du hade haft om du varit kund hos elhandlaren under föregående månad.

Hos många elhandlare kan du också uppge förbrukning. En anledning till att detta är viktigt är att det både finns fasta och rörliga kostnader i elavtal. Vid en lägre förbrukning står de fasta kostnaderna för en större del av totalkostnaden och därför bör du ha ett elavtal med låg månadsavgift.

Välj ett välkänt elbolag och undvik osäriösa aktörer

Genom att välja ett välkänt elbolag minskar du risken för dåliga avtalsvillkor höga priser även efter kampanjperioden. Många mindre och oseriösa elbolag som finns med på prisjämförelsesajter har en hög rabatt under kampanjperioden, för att sedan gå över till höga månadsavgifter och oskäliga påslag. Håller du koll på uppsägningstid och vilket datum du ska börja leta efter ett nytt elavtal funkar det, men i de flesta fall bör man undvika denna typ av bolag.

Har du glömt teckna ett elavtal?

Om du har glömt att teckna ett elnätsavtal så bör du göra detta så snart som möjligt. Att inte teckna ett elnätsavtal kan bli dyrt eftersom elnätsbolaget kan komma att ta ut avgifter då elförbrukningen inte har spårats. Det kan också dröja innan nätägaren har möjlighet att börja mäta din förbrukning.

Har du glömt att teckna elhandelsavtalet som är fritt att välja själv? Lugn, sålänge du har tecknat ett elnätsavtal kommer nätägaren att ge dig ett anvisat avtal som förvisso kan vara lite dyrare men innebär att du får el till hemmet. Du är också fri att byta avtal till ett som du själv har valt när du vill.

Teckna ett elavtal till olika boendeformer

Följer du punkterna ovan har du med största sannolikhet kommit en god bit på vägen till ett bra elavtal. Det finns dock vissa mindre skillnader om du ska teckna ett elavtal till en lägenhet och exempelvis en villa. Nedan har vi skrivit ned de viktigaste skillnaderna.

Teckna elavtal lägenhet och bostadsrätt

Förutom tipsen ovan så finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på när man ska teckna elavtal som lägenhetsboende. Det kanske viktigaste är att lägenheter inte brukar betala för sin uppvärmning och därför har en betydligt lägre förbrukning. Detta innebär att det kan vara smart att teckna ett elavtal till lägenheten med låg månadskostnad, eftersom att detta står för en stor del av den totala utgiften till elhandlaren.

En annan sak som kan vara bra att tänka på när du ska teckna el som lägenhetsboende är att det är vanligare med rörligt avtal. Detta beror på att skillnaden i kronor mellan en dyr månad och en billig månad inte är lika stor eftersom att förbrukningen är lägre.

Teckna elavtal radhus och villa

När du tecknar ett elavtal till en villa finns det några saker som är viktiga att tänka på. En är att villaägare vanligtvis har en högre förbrukning vilket innebär att fler villaägare väljer ett fast avtal för att veta vad elkostnaden kommer att vara. En annan sak som är viktig är ett lågt påslag på avtalet eftersom det adderas på varje kWh el som du förbrukar. 

Om du har en elbil eller modernare värmepump kan även ett timpris vara något att fundera över. Som villaägare har man ofta möjligheten att styra sin elförbrukning på ett annat sätt än för den som bor i exempelvis lägenhet. 

Rabatter för juni 2024

Rörligt Elavtal

Fortum
Rabatt värde 468 kr

Rörligt Elavtal

Cheap-energy
Inga fasta avgifter

Rörligt Elavtal

Skelleftea-kraft
Rabatt värde 441 kr

Frågor & Svar

Det viktigaste att tänka på är att teckna ett elavtal med nätägaren i god tid innan inflytt. På så sätt säkerställer du att du har el oavsett om du har hunnit teckna ett elavtal med elhandlaren. Hur lång tid i förväg du behöver vara ute beror på nätägaren med eftersom det går att uppge ett inflyttningsdatum skadar det inte att vara ute flera veckor i förväg.

Att teckna ett elavtal med elhandlaren är lätt och går vanligtvis relativt snabbt. Om du inte har hunnit teckna ett innan flytt blir du ändå tilldelad ett som brukar vara lite dyrare men som går att byta ut när du får tid att jämföra själv.

Det finns ingen bättre tidpunkt på året att teckna ett fast elavtal eftersom elhandlarna prissätter elen baserat på prognoser framöver. Fast elavtal passar för den som vill veta vad utgifterna kommer att bli varje månad och antagligen bor i ett större hushåll där kostnadsskillnaderna i ett rörligt avtal kan vara större.

Teckna gärna ditt elavtal så tidigt som möjligt, gärna minst några veckor innan flytt. Särskilt viktigt är det att teckna elavtalet med nätägaren eftersom man kan råka ut för avgifter om man inte har tecknat et avtal och börjar förbruka el.

Om du inte har tecknat ett elavtal med elhandlaren blir du tilldelad ett som är något dyrare. Därför är det inte lika stressigt att teckna elavtalet som nätägaren.

Elhandlaren:

  1. Välj elbolag
  2. Gå in på elbolagets hemsida och välj typ av avtal
  3. Fyll i inflyttsdatum och uppgifter.

Nätägaren:

  1. Ta reda på nätägaren i ditt område
  2. Kontakta nätägaren och registrera inflyttsdatum.

elavtaldirekt.se/teckna-elavtal hittar en längre beskrivning om  allt som du behöver veta när du ska teckna ett nytt elavtal.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: