Tibber Omdöme

Tibber är en i sammanhanget ny aktör när det kommer till elhandlare och bolaget bildades 2016. I denna recension kan du läsa mer om Tibbers erbjudande.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Om Tibber

Tibber är en uppstickare bland svenska elhandlare med en lite annorlunda affärsmodell. Elhandlaren tar nämligen inte ut några vinstpåslag på elen som bolaget säljer utan den enda avgiften som Tibber tjänar på är månadsavgiften. Därför har inte heller Tibber något incitament att elkonsumenterna ska förbruka mer el eftersom bolaget ändå inte kommer att tjäna på detta.

Vi vill nämligen sälja mindre el, vilket hör till ovanligheten för ett elbolag. Med hjälp av vår app och finurliga funktioner hjälper vi dig att sänka din elförbrukning.

Idag har Tibber ungefär 200 000 kunder och elhandlaren växer snabbt. Tibber erbjuder enbart timavtal vilket betyder att din elmätare läses av varje timma och du betalar och därför tjänar du på att ställa om din förbrukning mellan dygnets timmar.

Tibber Elpriser

Tibber köper in sin el från NordPool precis som alla andra elhandlare i Sverige. Elhandlaren säljer el till inköpspris vilket betyder att Tibber inte tar ut några vinster från påslag på elpriset vilket vanligtvis brukar vara några öre per kWh. Detta betyder däremot inte att Tibber inte har några påslag utan elhandlaren betalar fortfarande för elcertifikat och andra kostnader relaterade till inköpet av el som i april var 3.25 öre per kWh. 

Ditt elpris blir:  Spotpriset på NordPool + Inköpsrelaterade påslag ca 3.25 öre/kWh+ 39 kr/mån avgift och moms

Timpris

Tibber erbjuder enbart rörliga elavtal med timpris till sina elkunder. I ett vanligt rörligt elavtal betalar du som konsument genomsnittet för föregående månads spotpris på elbörsen NordPool tillsammans med ett volympåslag. Då elhandlarens konsumenter ofta förbrukar mer el under dyrare timmar på dygnet blir volympåslaget tillsammans med spotpriset det egentliga inköpspriset elhandlaren betalar.

För dig som konsument innebär detta att du får samma pris oavsett vilka timmar på dygnet din förbrukning sker. Hos Tibber däremot blir det billigare om du använder dina hushållsapparater och laddar elbilen under de billigare timmarna på dygnet, och dyrare vice versa. 

  • Tibber billigare: I genomsnitt är man 8.3 % billigare än de stora elbolagen enligt Tibber.

Erbjudande och Rabatter

Tibber erbjuder 500 kr i bonus att handla för i Tibber Store om du värvar en vän via en inbjudningslänk. Elavtaldirekt har däremot inte tillgång till någon rabattkod eller erbjudande i skrivande stund.

Påslag

Tibber erbjuder el till inköpspris vilket betyder att elhandlaren inte tar ut någon vinst på elen du förbrukar. Många elkonsumenter missförstår el till inköpspris och tror det handlar samma pris som spotpriset på NordPool. Men el till inköpspris innebär helt enkelt vanligtvis att elhandlaren inte tar ut något vinstpåslag. Tibber tar däremot ut ett påslag för elcertifikat och andra inköpskostnader likt alla andra elhandlare, hos Tibber är detta  3.25 öre per kWh i april månad.

Avgift och bindningstid

Tibbers månadsavgift är 39 kr per månad och går till bolagets omkostnader. Elhandlaren har inte heller någon bindningstid vilket betyder att du är fri att byta elbolag när du vill. 

100 % förnyelsebar el

All el som säljs via Tibber är 100 % förnyelsebar vilket innebär att den inte kommer från oljekraft, kolkraft eller kärnkraft. Istället produceras elen som Tibber köper in via vind- och vattenkraft samt från solceller på privata hushåll.

Tibber Elanvändning

Ett mål som tydligt skiljer Tibber mot många andra elhandlare är att man försöker få sina kunder att förbruka både mindre och billigare el. Genom att ge kunder tillgång till grafer och information för elförbrukningen kan kunderna dra nytta av dessa för att förbruka elen under dygnets billilgare timmar.

  • App Store: Genomsnitt 4.8 poäng av 5 möjliga i över 2600 recensioner.
  • Play store (Android): Genomsnitt 4.4 poäng av 5 möjliga i över 9000 recensioner.

Smart laddning

Tibber har utvecklat algoritmer som gör att du kan ladda elbilen smart. Genom att koppla upp Tibber mot elbilen kan du ladda bilen när elen är som billigast under dygnet. På så sätt går det att spara el samtidigt som du hjälper till att stabilisera upp elnätet.

Smart uppvärmning

Genom att koppla upp termostaten på din värmepanna till Tibber kan elbolagets smarta algoritmer hjälpa dig att värma upp huset och på samma gång sänka värmekostnaderna.

Fördelar och nackdelar

Tibber har både fördelar och nackdelar som är värda att nämna. Då elhandlaren endast erbjuder timpris till inköpspris går det att spara på elen om du som konsument aktivt försöker att förbruka mindre el på billigare timmar. Om du däremot fortsätter att förbruka din el som vanligt riskerar du att få en dyrare eller liknande månadskostnad som tidigare.

För den som förbrukar mycket el finns det antagligen en hel del att spara på att använda Tibber. I synnerhet om du som konsument har en elbil med smart laddning eller kopplar in värmepumpen i Tibbers smarta system. För den med en mindre förbrukning i exempelvis en liten lägenhet finns antagligen inte lika mycket att spara och det blir svårare att styra om din förbrukning.

Fördelar

Nackdelar

Frågor & Svar

Timpris med Tibber innebär att ditt elpris följer inköpspriset på NordPool (norden elbörs) timme för timme. Detta gör att du kan spara pengar genom att välja när på dygnet du exempelvis ska ladda din bil eller tvätta din tvätt.

Det finns flera fördelar med Tibber

  • 100 % förnyelsebar el
  • Bra recensioner
  • Timpris och statistik när elen är billigast
  • El till inköpspris
Tibber har ingen bindningstid vilket betyder att du kan byta elhandlare när du vill. Uppsägningstiden är däremot 14 dagar vilket är det snabbaste perioden som du kan byta.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: