Bixia Omdöme

Bixia är ett av de lite större elbolagen på marknaden med säte i Linköping. Fokus ligger på lokalproducerad el från förnybara energikällor.  

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Om Bixia

Elbolaget Bixia är en av de lite större aktörerna på svenska elmarknaden och ägs av Tekniska verken i Linköping. Bixia är måna om att jobba med närproducerad el och att bidra till ett bättre klimat men också till lokala näringslivet. Deras huvudkontor ligger i Linköping och bolaget är certifierat av Schysst elhandel från branschföreningen Energiföretagen.

Vi tycker att Bixia placerar sig i mitten bland Elbolagen när det kommer till priser och villkor i avtalen. I förhållande till många andra konkurrenter har bolaget låg avgift och ett bra påslag. För nykunder saknas däremot ofta erbjudanden, vilket är det som vanligtvis särkiljer de riktigt billiga elavtalen från de som har mer marknadsmässiga priser. Månadsvis tenderar Bixia att hamna bland de dyrare av avtalen i Elavtaldirekts jämförelse av rörliga avtal. Ett stort plus är däremot att de erbjuder förnyelsebar el.

Bixia erbjuder tre olika elavtal; Bixia framtid, rörligt elpris och timpris. Deras Framtidsavtal är ett mixavtal som kombinerar fast och rörligt elpris. Det är ett tillsvidare avtal med 12 månaders uppsägningstid. Rörligt elpris följer elbörsen och timpris debiteras efter enskild timma. Hos alla elavtal från Bixia får du 100 % förnybar el utan extra kostnader. 

Bixia Elpriser

Bixia är en direktaktör på Nord Pool, den nordiska elbörsen. Som privatkund får du välja mellan antingen ett mixavtal, rörligt elpris eller timpris. Det går också att lägga till något som kallas för Bixia Nära som ersätter lokala elproducenter. Om du väljer Bixia Framtid eller rörligt elpris kommer elbolaget avsätta en summa pengar till Bixia Miljöfond. En fond som ekonomiskt stöttar projekt som gör skillnad för miljö och klimat.

ElavtalFast påslagAvgiftBindningstid
Rörligt elavtal4 öre/kWh exkl. moms39 kr/mån0 mån
Elavtal timpris0 öre/kWh exkl. moms49 kr/mån0 mån

* Utöver fast påslag tillkommer inköpskostnader som varierar från månad till månad, exempelvis balanskostnad, elcertifikat, kostnad för ursprungsgarantier, avgift till nordpool, avgift till Svenska Kraftnät, avgift till eSett. Detta gäller samtliga elhandlare och är inte unikt för Bixia.

Bixia Framtid

Ett avtal som introducerades istället för fast pris. En rörlig del som varierar månad för månad kombinerat med en fast del som jämnar ut pristopparna. Den fasta delen sköts av Bixias elhandelsexperter som varje dag säkrar upp små volymer av ditt framtida elpris när elpriserna är låga. Detta fördelas sedan över 12 månader och på så sätt blir priset jämnare utan större svängningar.

Bixia rörligt elpris

Med ett rörligt elpris varierar kostnaden månad till månad då priserna följer prisutvecklingen på elmarknaden. Förutom elcertifikat och övriga inköpskostnader har Bixia ett 4 öre/kWh påslag plus en fast avgift på 39 kr/mån. Elen är 100 % förnybar utan extra kostnader. Ett rörligt elpris tecknar du tillsvidare och har en uppsägningstid på 14 dagar.

Timpris

För vissa hushåll kan det löna sig med timpris, då har din förbrukning olika pris varje timme. Med rörligt elpris betalar du istället ett genomsnitt av månadens timpriser. Har du möjlighet att styra din elförbrukning till timmar som har lägre pris då kan timpris vara ett prisvärt alternativ. Om du är intresserad av ett timprisavtal behöver du ha en elmätare som kan avläsas per timma (timmätare). Du kan endast teckna timprisavtal via Bixia kundservice.

Erbjudande och rabatter

I skrivande stund har tyvärr inte Bixia några erbjudanden eller rabatter för nykunder likt  Skellefteå KraftFortum och Telge Energi. Tidigare har Bixia däremot erbjudit 25 % rabatt på månadsavgiften över 36 månader. (Uppdaterad 2024-04-12)

Avgift och bindningstid

Bixias fasta månadsavgift är 39 kr men med 25 % rabatt första 36 månaderna. Bindningstiden varierar, deras avtal Bixia Framtid har en 12 månaders bindningstid medan deras rörliga avtal endast har en 14 dagar uppgsägningstid.

Bixia närproducerad el

Bixia använder sig av 100 % förnybar el från sol, vind och vatten. Bixia har valt att lägga ett stort fokus även på närproducerad el. Med hjälp av lokala elproducenter som bland annat driver vindkraftverk eller vattenkraftverk kan Bixia köpa in en tredjedel av all sin el från mindre producenter i Sverige.

Bixia Nära är ett tillval för dig som vill stötta förnybar och närproducerad el i det lokala området. Tillvalet har ingen bindningstid och kostar 29 kr i månaden utöver ditt befintliga elavtal. Du kan själv välja vilket område som du vill stötta.

Fördelar och nackdelar

Bixia är ett elbolag för dig som värnar om el producerat från förnyelsebara källor. Tre olika avtal gör att det finns möjlighet för alla typer av hushåll och förbrukningsbehov. Däremot saknas rabatterat pris på till exempel påslaget. Med 25 % rabatt på månadsavgiften, med andra ord 10 kr, hamnar Bixia inte speciellt högt på vår lista av de bästa erbjudandena för elavtal.

En fördel som Bixia har gentemot andra bolag är att det via Bixia Miljöfond avsätter pengar varje månad till projekt som påverkar miljö och klimat i en positiv och mer hållbar riktning. Likaså att all el är 100 % förnybar vilket ofta kräver dyrare tillval hos andra elbolag. En nackdel med Bixia är priset som ofta ligger i mitten eller den lägre halvan av jämförde elbolag i våra prisjämförelser på Elavtaldirekt.

Fördelar

Nackdelar

Frågor & Svar

Bixia är inte det billigaste elbolaget på marknaden. Deras rörliga elavtal med ett 4 öre påslag plus inköpspris och årsavgift placerar elbolaget någonstans i mitten prismässigt. 

Bixia är ett populärt elbolag från Linköping. Företaget erbjuder endast 100 % förnybar energi och stöttar även lokala elproducenter i landet.

I skrivande stund har Bixia en 25 % rabatt på måandsavgiften värde 360 kr under 36 månader. Rabatten blir 10 kr per månad.

Bixia Framtid är ett elavtal med både en fast del och en rörlig del. Ett mixat elavtal minskar risken för att stora svängningar i pris månad för månad.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: