Elavtal för pensionärer

Dags att sänka dina elkostnader som pensionär? Elavtaldirekt listar elbolagen med de billigaste pensionärsrabatterna och seniorrabatterna på marknaden.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Billig el för pensionärer maj 2024

På denna sida har vi samlat allt du behöver veta om elavtal för dig som är pensionär. Här finner du också de bästa seniorrabatterna samlade på ett och samma ställe. Längre ner på sidan går vi igenom vad vi anser är de viktigaste delarna för att som pensionär få ett så bra och billigt elavtal som möjligt.

Precis som för studenter har många pensionärer en begränsad budget, där pengarna ska fördelas över en rad olika utgifter. Elpriserna kan skilja flera hundra kronor i månaden mellan olika elbolag så att välja ett som erbjuder senior- eller pensionärsrabatt kan spara dig mycket pengar varje år.

1. Fortum

Avtalsform: Rörligt Pris
Uppsägningstid: 2 mån
Bindningstid: 0 mån
Månadskostnad: 39 kr

Kampanj

värde 594 kr

miljo-ikoner

Rörligt avtal

2. Cheap Energy

Avtalsform: Rörligt Pris
Uppsägningstid: Obunden
Bindningstid: Utan
Månadskostnad: 0 kr 

Inga fasta

avgifter

miljo-ikoner

Rörligt
avtal

3. Skellefteå Kraft

Avtalsform: Rörligt Pris
Uppsägningstid: Obunden
Bindningstid: Utan
Månadskostnad: 45 kr 

Kampanj

värde 518 kr

miljo-ikoner

Rörligt avtal

Bra att tänka på när du jämför elpriser som pensionärer

Att jämföra elavtal som pensionär fungerar i princip på samma sätt som för en student eller familj. Utgångspunkten bör ligga vid hur stor eller liten elförbrukningen är i hushållet. Den huvudsakliga anledningen till att du börjar vid din förbrukning är för att det då blir lättare att sikta in sig på ett elavtal som blir billigast i ditt specifika fall.

Har ditt hushåll en lite lägre elförbrukning?

Lite lägre elförbrukning brukar anses vara runt 2 000 kWh per år, vanligtvis en normalstor lägenhet utan överdriven elkonsumtion. För att hitta ett billigt pensionärsavtal vid denna förbrukningsmängd är den viktigaste delen att fokusera på månadsavgiften. I och med att påslaget har en relativt liten påverkan vid lägre förbrukning så blir det extra viktigt att välja ett elbolag med en låg månadsavgift, eller om möjligt helt utan vilket fåtal elbolag erbjuder till pensionärer.

Har ditt hushåll en högre förbrukning?

Hög elförbrukning, någonstans kring 20 000 kWh per år, är en kategori som villaägare ofta hamnar i eller om du bor i ett radhus med eluppvärmning. Som senior eller pensionär med begränsad budget kan denna elförbrukningsmängd bli väldigt dyr per månad, framförallt under vinterhalvåret. Till skillnad från de med låg förbrukning där låg avgift har störst påverkan bör du med hög förbrukning snarare jämföra elbolag med lågt och helst rabatterat påslag.

Fast eller rörligt elpris som pensionär

Historiskt har skillnaderna mellan fast och rörligt elpris varit relativt små. Rörligt elpris är något billigare men kostnaderna kan svänga snabbt. Med ett fast elpris tar elhandelsbolaget en lite större risk vilket läggs på månadspriset. I slutändan handlar det om vad som passar bäst för dina behov.

Elbolag erbjuder bra rabatter med rörligt elpris
Om det finns utrymme i budgeten för månader med dyrare elpriser rekommenderas ett rörligt elpris, gärna utan eller med en kort bindning- och uppsägningstid. Det finns också bra pensionärs- och seniorrabatter för elavtal vilket får ner priset ytterligare. Nackdelen med rörligt pris är att vissa månader, ofta under vinterhalvåret, kan bli betydligt dyrare än under till exempel sommarmånaderna.

Trygghet men kan bli dyrt med fast
Fast elavtal ger en större trygghet månadsvis då kilowattpriset är det samma oavsett om elpriset framöver går upp eller ner. Nackdelen med ett fast elpris under rådande omständigheter, med bland annat energibrist i Europa, är dess höga kostnad. Denna typ av bundna elavtal är väldigt dyra då elhandelsbolagen tar en allt större risk. Dessutom erbjuds det sällan bra rabatter på fasta elavtal och du blir bunden under en längre period.

Elbolag med senior- eller pensionärsrabatt

En fördel som pensionär är att det finns elbolag som erbjuder rabatterade priser ofta kallat seniorrabatt eller pensionärsrabatt. Nackdelen är att det tillskillnad från många andra områden som till exempel mobilabonnemang finns ett relativt litet utbud av rabatterade elpriser för äldre. Nedan finner du tre olika erbjudanden för nya kunder som definitivt sticker ut som billiga i förhållande till andra elbolag på marknaden.

Fortum Seniorrabatt 55+

Ett av de populäraste elavtalen för pensionärer kommer från Fortum. Ett rabatterat senioravtal för dig som är 55 år eller äldre. Med Fortums senioravtal får du en löpande rabatt så länge du är kund, den är idag på 6,5 öre per kilowattimme. Utöver lägre elpris erbjuds också fri årsavgift i 12 månader. Fortum är ett av de större energibolagen i Sverige med fokus på fossilfri energi. Elbolaget hjälper i de flesta fallen även med hela bytet samt är certifierat av Schysst Elhandel från Energiföretagen i Sverige.

Så här mycket sparar du på ett år med Fortum senioravtal:

 • 2 000 kWh: Rabatten på elpriset blir 125 kr och 468 kr i borttagen årsavgift, sammanlagt 594 kr.
 • 5 000 kWh: Rabatten på elpriset blir 312 kr och 468 kr i borttagen årsavgift, sammanlagt 780 kr.
 • 20 000 kWh: Rabatten på elpriset blir 1 250 kr och 588 kr i borttagen årsavgift, sammanlagt 1 838 kr.

Cheap Energy erbjudande

Cheap Energys idé är att erbjuda väldigt få produkter, göra det enkelt för kunderna och samtidigt vara ett av de billigaste elbolagen. Elbolaget erbjuder rörligt och fast elpris, med eller utan bindningstid samt två olika sorters elursprung. Cheap Energy har inga fasta avgifter och har en nykundsrabatt som ger avdrag på elpriset första 12 månaderna.

Fördelar med Cheap Energy elavtal:

 • Som ny kund får du 10,10 öre/kWh rabatt under de första 12 månaderna.
 • Inga fasta avgifter tillkommer.
 • En av marknadens billigaste elbolag.

Skellefteå Kraft rabattavtal

Skellefteå Kraft är ett av elbolagen som återkommande hamnar högst upp i undersökningar gällande kundnöjdhet och kundtjänst. Därför har vi valt att lägga in Skellefteå Kraft även om deras rabattavtal inte enbart riktar in sig till pensionärer. Med Skellefteå kraft får du 100 % förnybar el utan månadsavgift i 9 månader, till ett värde av 405 kr. Förutom fri månadsavgift får du en generös öresrabatt på 7,5 öre/kWh i 9 månader.

Fördelar med Skellefteå Kraft rabattavtal:

 • Fri månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset, som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms.
 • Ingen bindningstid och ingen uppsägningstid.
 • Endast förnybar och ursprungsmärkt el.

Göta Energi senioravtal 55+

Utöver Fortum så erbjuder även Göta Energi ett skräddarsytt elavtal riktat till alla som fyllt 55 år. Som ny kund får du ett presentkort på 500 kr att handla mat för, det gäller hos Coop, Willys, Hemköp och City Gross. Ytterligare rabatt kommer i form av ”Bonustimmen” som gör det möjligt för dig att tjäna en timmes elanvändning varje dag vilket blir cirka två veckors gratis el om året.

Senioravtalet är ett rörligt elavtal som går under namnet Spot On. Med Spot On får är ditt elpris baserat på inköpspriset från den Nord Pool (elbörsen) månaden innan. Det som tillkommer är ett påslag på endast 1 öre/kWh, en månadsavgift på 49 kr (eller 69 kr om du använder mer 5000 kWh/år) och en fast avgift för elcertifikatet samt moms. Även Göta Energi är certifierade hos Schysst Elhandel och kan hjälpa med flytthjälp för elavtalet.

Fördelar med Göta Energi senioravtal:

 • Få 500 kr att handla för – gäller på Coop, Willys, Hemköp och City Gross.
 • Tjäna en timmes elanvändning varje dag när du aktiverar Bonustimmen på ”Mina sidor” och använder e-faktura eller Kivra.
 • Ett av marknadens lägsta påslag på elpriset – endast 1 öre/kWh

Rabatter - maj 2024

Fortum

Fortum senioravtal 55+

Webbrabatt: 594 kr rabatt fördelat på 12 mån

Cheap-energy

Cheap Energy kampanj

Få 10,10 öre/kWh rabatt första 12 månaderna

Skelleftea-kraft

Skellefteå Kraft kampanjavtal

Avgiftsfritt och 6 öre rabatt på påslaget i 9 månader

Sammanfattning av elavtal till pensionärer

Allt pekar mot att elpriserna framöver kommer stiga något som i sin tur kommer påverka ekonomin för pensionärer och äldre runt om i landet. Genom att byta till ett senioravtal med pensionärsrabatt har du möjlighet att spara från ett par hundra kronor till tusenlappar varje år. På denna sida har vi valt att ta  med tre populära elavtal med rabatt för dig som är pensionär. I vissa fall går det även att kontakta sin befintliga elhandlare och se om det går att få rabatterat pris om du är över 55 år.

Billig el för pensionärer med seniorrabatt i maj

 1. Fortum senioravtal billigast med 594 kr rabatt
 2. Cheap Energy ger 10,10 öre/kWh i nykundsrabatt första 12 månaderna
 3. Skellefteå Kraft erbjuder gratis månadsavgift i 9 månader

 

Förutom att byta till ett senioravtal rekommenderar vi också att se över elförbrukningen i hushållet. Det finns mycket att spara genom att se över sin elkonsumtion. Till exempel kan det finnas energibovar i hemmet som bör bytas ut till energisnåla varianter. 

Frågor & Svar

Fortum erbjuder pensionärsrabatt till alla som är över 55 år. Elavtalen kallas för senioravtal eller seniorrabatt och inkluderar både fria månadsavgifter och rabatterade elpriser. 

Åldern som elbolagen oftast hänvisar till när det kommer till rabatterade senioravtal är 55 år eller äldre. Det kan variera individuellt bland elbolagen men både Fortum och Göta Energi har valt 55 år som åldergräns för att kvalificera till att få seniorrabatt.

Elbolagen hänvisar oftast till seniorrabatt men kan lika gärna kallas för pensionärsrabatt, då pensionärer (vanligtvis 55 år eller äldre) kvalificerar för att teckna ett senioravtal.

Ett billigt elpris får du enklast om du tecknar ett nykundserbjudande hos ett elbolag som erbjuder rabatterade elpriser och fri månadsavgift. Två elbolag som erbjuder bägge delarna till pensionärer är Fortum och Göta Energi.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: