Enkla Elbolaget Omdöme

Enkla Elbolagets idé är att el är som allra bäst när den är enkel, klimatklok och långsiktigt prisvärd. Här finner du vårt omdöme och erbjudande.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Om Enkla Elbolaget

Enkla Elbolaget är en del av Sveriges sjätte största elkoncern, tillsammans med Dalakraft, Jämtkraft och Scandem. Företaget erbjuder ett enkelt och långsiktigt elavtal genom sin expertförvaltade elfond Relaxa, som använder 100% förnybara energikällor. Huvudkontoret ligger i Falun och företaget har över 300 medarbetare. Enkla Elbolaget vann priset för ”Bästa kundservice” i energibranschen 2020, vilket speglar deras engagemang för kundnöjdhet och servicekvalitet.

När det kommer till Enkla Elbolaget i förhållande till andra elbolag och elavtal vi jämfört på sidan, har Enkla Elbolaget visat sig vara konkurrenskraftiga. En stor anledning är deras kampanj där du tecknar elfonden Relaxa med 12 månaders bindningstid och får 1 000 kr i rabatt på din första elfaktura som ny kund. Företaget erbjuder också 100 % förnybara energikällor, flytterbjudanden och flertal andra förmåner.

Enkla Elbolaget erbjuder ett par olika typer av elavtal, allt från experförvaltade elfonden Relaxa till vanligt rörligt avtal. Även timpris avtal finns tillgängligt hos elbolaget.

Enka Elbolaget Elpriser

Enkla Elbolagets största fokus ligger på det förvaltade elavtalet, känt som Elfonden Relaxa, vars syfte är att stabilisera det rörliga elpriset och minska antalet pristoppar. Utöver förvaltade elavtal finns rörligt spotpris avtal samt timpris. 

Elpriserna är relativt svåra att specificera i ett förvaltat elavtal då dem har specialister som noga bevakar elmarknaden och handlar med framtida elpriser, även kallade prissäkringar, på Nasdaq OMX Commodities. Dessa specialister köper in stora mängder el vid gynnsamma tidpunkter under året för att optimera kostnaderna. Detta gör det svårt att jämföra mot ”vanliga” rörliga elavtal hos konkurrerande elbolag.

Fasta påslagspriset för rörligt elavtalet (Enkla Elbolaget Spotpris) är 5.40 öre/kWh inkl. moms vilket relativt billigt jämfört med andra elbolag så som E:ON (7.5 öre kWh) eller Vattenfall (8.4 öre kWh),

Elavtal Fast påslag Avgift Bindningstid
Rörligt elavtal 5.4 öre/kWh inkl. moms 40, 60, 80, 100, 120 kr/mån 1 mån

* Utöver fast påslag tillkommer inköpskostnader som varierar från månad till månad, exempelvis balanskostnad, elcertifikat, kostnad för ursprungsgarantier, avgift till Nord Pool, avgift till Svenska Kraftnät, avgift till eSett. Detta gäller samtliga elhandlare och är inte unikt för Enkla Elboalget.

Erbjudande och Rabatter

Enkla Elbolaget har flera attraktiva erbjudanden för både nya och befintliga kunder.

Rabatt för nya kunder: Teckna elfonden Relaxa via Enkla Elbolagets webbplats och få 1 000 kr i rabatt på din första elfaktura. Detta erbjudande gäller endast nya kunder som tecknar avtalet online och har en bindningstid på 12 månader. Efter bindningstiden övergår avtalet automatiskt till ett löpande avtal med 1 månads uppsägningstid.

Vänskapsrabatt: Om du blir tipsad om elfonden Relaxa av en vän, eller om du redan är kund och vill sprida ordet, får både du och din vän 500 kr i rabatt på nästa faktura. Ett enkelt sätt att få ner sina elkostnader ytterligare.

Flytta elavtalet och få rabatt: Flyttar du till en ny adress? Ta med dig ditt elavtal som du har sedan tidigare hos Enkla Elbolaget. Du får 500 kr i rabatt med Relaxa när du flyttar ditt avtal till din nya bostad.

Påslag

Enkla Elbolagets påslag på det rörliga avtalet är 5.4 öre/kWh. Påslaget är relativt lågt i förhållande till andra elbolag så som E:ON och Vattenfall, och nästan samma pris som Fortum (5.9 öre/kWh). För den som har en hög förbrukning är det viktigt att ha ett lågt påslag eftersom detta är en stor del av kostnaden som går att påverka. Månadsavgiften får mindre betydelse desto högre förbrukning ditt hushåll har.

Avgift och Bindningstid

Enkla Elbolaget har valt att ta ut en fast avgift för förvaltning och/eller administrationsavgift beroende på din förbrukningsmängd. Bindningstiden för kampanjerbjudandet är 12 månader, men kan också väljas utan kampanj och är då endast rullande månad för månad.

Baserad på din årsförbrukning:

  • 0 – 2 000 kWh: 40:- per månad
  • 2 001 – 5000 kWh: 60:- per månad
  • 5 001 – 10 000 kWh: 80:- per månad
  • 10 001 – 20 000 kWh: 100:- per månad
  • över 20 000 kWh: 120:- per månad

Förnybar energi

Enkla Elbolaget erbjuder enbart va de själva kallar ”klimatklok el” utan extra kostnad för kunderna. Enkla Elbolaget köper och säljer endast el från 100 % förnybara energikällor.

Fördelar och nackdelar

Den stora fördelen med Enkla Elbolaget är deras förmånliga kampanjer för nya kunder samt möjligheten att teckna ett expertförvaltat elavtal med 100% förnybar energi. Dessutom erbjuder de rabatt vid flytt, vilket gör dem till ett attraktivt val för många elkunder. När pris är en avgörande faktorer får framför allt vid lägre förbrukning bra rabatterbjudanden en stor påverkan på slutpriset.

En nackdel är att förvaltade elavtal kan vara svåra att jämföra mot andra elavtal. Gällande kundnöjdhet är elbolaget över medel men inte i topp. Enkla Elbolaget fick 67,8 av 100 poäng i SKI:s kundnöjdhetsundersökning 2023, vilket är strax över branschsnitt men ändå en bit i från till exempel Skellefteå Kraft

Fördelar

Nackdelar

Frågor & Svar

Enkla Elbolaget ligger över branschsnitt i kundnöjdhet, samt erbjuder prisvärda rabatter för nya kunder. Så om pris och kundtjänst är två viktiga faktorer är Enkla Elbolaget är ett bra val.

Enkla Elbolaget har elhandelsexperter som köper in el i stora volymer när priset är som lägst för att på så sätt sprida riskerna och jämna ut kurvorna över tid. På samma sätt när det är månader som ser mer osäkra ut, prissäkras mindre volymer, och hamnar därmed närmare det rörliga marknadspriset.

Elbolagets avtal är löpande och har 1 månads uppsägningstid. Har du tagit del av deras 1 000 kampanj är bindingstiden 12 månader.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: