E.ON Omdöme

E.ON räknas till en av de fem stora elproducenterna på den Svenska marknaden. Nedan finner du omdöme och erbjudande.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Om E.ON

E.ON räknas till ett av Sveriges fem stora elbolag och erbjuder ett antal olika avtal för privatpersoner. E.ON har över 1 000 000 kunder i Sverige när det kommer till el, värme och smarta energilösningar. Huvudkontoret ligger i Malmö och i Sverige finns över 2 000 medarbetare.

”Vårt mål är att enbart sälja 100 procent förnybar energi vid år 2025.”

E.ON har flera olika erbjudande med avtalsformer beroende på vad du som kund är ute efter. Det går bland annat att välja mellan fasta och rörliga avtal.

E.ON Elpriser

E.ON är både en elproducent och elhandlare vilket innebär att bolaget både producerar el som man säljer till elbörsen Nord Pool i Sverige och köper el från Nord Pool. Även om E.ON är en elproducent och elhandlare är inköpspriset för el samma som för övriga elhandlare i Sverige.

På E.ONs hemsida går det att välja mellan ett fast avtal med en bindningstid som är 1 år samt ett rörligt avtal.

Rörligt Avtal

Väljer du ett rörligt avtal hos E.ON får du betala för inköpspriset för elen som elhandlaren köper in, elcertifikat och påslag.

Elcertifikatavgiften i skrivande stund är 0.32 öre/kWh vilket är ovanligt lågt och påslaget är 4 öre/kWh vilket vid 5 000 kWh som är en ungefärlig årsförbrukning för en villa utan eluppvärmning blir 267 kr. Årsavgiften från E.ON är 540 kr/år eller 45 kr/mån.

  • Ditt elpris: Inköpspris för el (inkl. elcertifikat och övriga inköpskostnader) + påslag 4.0 öre + årsavgift 540 kr och moms 25%. 

Fast Avtal

Om du i stället väljer ett fast pris hos E.ON vet du alltid vad elpriset kommer att vara. Nackdelen är att det rörliga priset utslaget på lång tid tenderar att vara något dyrare. Fördelen är att du alltid vet vad du kommer att betala och du slipper snabba prisuppgångar. I det fasta priset finns inga utskrivna påslag utan där betalar du för priset som står skrivet. Årsavgiften är 540 kr och det finns ingen rabatt i detta.

Om du vill läsa mer om fördelarna och nackdelarna med fast respektive rörligt pris samt ta del av historiska data kan du hitta det på sidan om fast och rörligt pris.

  • Ditt elpris: Fast pris per kWh

Erbjudande och Rabatter

E.ON har i skrivande stund inga rabatter för nya kunder.  Vi på Elavtaldirekt tycker att man kan förvänta sig någon typ av månadsrabatt som nykund och det vanligaste erbjudandet bland elhandlare är fri månadsavgift i ett år. Detta gäller i synnerhet när det handlar om fasta elavtal där du låser in dig som kund.

Påslag

E.ON:s påslag på det rörliga avtalet är 4.0 öre/kWh samt en elcertifikatavgift som är 0,32 öre/kWh. Påslaget är varken högt eller lågt om man jämför med många andra bolag på marknaden.

Avgift och Bindningstid

E.ON:s månadsavgift för det rörliga avtalet är 45 kr/mån och i avtalet finns ingen bindningstid men en månads uppsägningstid.

Det fasta avtalet kostar också 45 kr/månad och bindningstiden är lika lång som avtalstiden. Det vill säga, tecknar du 1 års fast avtal är bindningstiden också 1 år.

Fossilfri El

All el som E.ON erbjuder till privatpersoner är fossilfri. Det är däremot inte samma som att den är förnyelsebar eftersom kärnkraft även kan ingå i elen. Om du enbart vill ha el från förnyelsebara källor krävs att du väljer ett specifikt elavtal eller väljer till exempel Telge Energi eller Bixia.

Fördelar och nackdelar

E.ON är en av Sveriges största elhandlare och elproducenter. Detta innebär att de både har kundtjänst över telefon och chatt samtidigt som du har tillgång till kundportalen. Hos E.ON kan du välja många olika avtalsformer även om inte alla står tydligt utskrivna under teckna nya elavtal på hemsidan.

Den stora nackdelen med E.ON är att elhandlaren i skrivande stund inte erbjuder någon rabatt på elavtalet för nykunder eller kunder som binder upp sig på 1 eller flera år. Detta är ovanligt och hos de flesta elhandlare får du rabatt på årsavgiften eller någon annan typ av premie för att du tecknar ett nytt avtal eller binder dig.

Fördelar

Nackdelar

Frågor & Svar

I vattenfalls rörliga avtal köper du el till inköpspris med ett volympåslag. Övriga avgifter är 4.0 öre/kWh i påslag, elcertifikat 0.32 öre/kWh samt årsavgift och moms.

Då inköpspriset inte går att påverka är det påslag och andra avgifter som är intressanta.

E.ON är ett av Sveriges största energibolag vilket innebär att du vet vad du får. Då slipper du att oroa dig över att kunna nå kundservice eller andra problem som kan uppstå hos mindre aktörer.

Vattenfalls rörliga avtal har ingen bindningstid utan endast 1 månads uppsägningstid. När det kommer till det fasta avtalet är bindningstiden den period som avtalet sträcker sig över.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: