Fortum omdöme

Fortum är ett av Sveriges största elbolag och i omdömet nedanför går vi närmare igenom bolagets erbjudande.

Om Fortum

Fortum är idag tillsammans med Vattenfall Sveriges största elbolag med över 900 000 kunder. Hos elbolaget kan du välja både rörligt och fast elavtal samt miljöavtal.

"Oavsett vilket avtal och energislag du väljer kan du vara trygg i att alla våra avtal är 100% fossilfria."

Fortum

När du tecknar elavtal hos Fortum får du ett elpris som är konkurrenskraftigt och tillsammans med rabatter och erbjudanden kan du få ett bra avtal. I omdömet nedan går vi igenom elpriserna, fördelar och nackdelar, företagserbjudandet samt frågor och svar.

Fortum elpriser

Fortum erbjuder både fasta och rörliga elpriser. Väljer du ett fast elpris kommer du att betala samma pris per kWh el så länge bindningstiden gäller vilket vanligtvis är 1–3 år. Väljer du i stället ett rörligt avtal kommer elpriset att variera från månad till månad.

  • Ditt elpris blir: inköpspriset för el (inkl. elcertifikat) + Påslag 5.9 öre – rabatt 2.5 öre (12 mån) + avgift och moms

Erbjudande och Rabatter

För den som är nykund hos Fortum erbjuds en rabatt på 420 kr (35 kr/mån) som fördelas över de 12 månaderna som avtalet gäller. För den som bor i lägenhet och förbrukar ungefär 2000 kWh/år innebär det en rabatt om ca 25 öre per kWh. Den som är senior får dessutom löpande rabatt under hela tiden den är kund. Förutom månadsrabatten har även Fortum 2.5 öre rabatt per/kWh på all förbrukning. Uppdaterat (2021-01-27)

Tryck här för att gå vidare till erbjudande

Påslag

Fortums påslag är 5.9 öre per kWh om du har ett rörligt avtal vilket ligger i linje med de flesta andra elhandlarna på marknaden. Påslaget är en kostnad som läggs på varje kWh el du förbrukar. Därför är ett lågt påslag är viktigast om du förbrukar mycket el.  I Fortums fasta elpris finns inget utskrivet påslag eftersom att det ingår i det fasta priset.

Avgift och bindningstid

Fortum har en månadsavgift som är 35 kr som läggs till på räkningen. De första 12 månaderna får du ett rabatterat pris vilket innebär att du slipper att betala månadsavgift.

Fossilfri el

I Fortums avtal är det alltid fossilfri el vilket betyder att du kan vara trygg i att elen inte kommer från exempelvis kolkraft eller olja. Om du dessutom tecknar ett miljöpaket så kommer elen 100 % från förnyelsebara källor och Fortum bidrar med pengar till håll Sverige rent.

Fortum

Pris

Avtalsform: Rörligt Pris
Uppsägningstid: 2 mån
Bindningstid: 0 mån
Månadsavgift: 35 – 45 kr

Kampanj

värde 420 kr

miljo-ikoner

Fördelar och nackdelar

Fortum är Sveriges största elhandlare vilket innebär att du kan vara trygg i att elbolaget har väl fungerande kundservice och kundportal som går att logga in på för att hitta fakturor och få en närmare inblick i elförbrukningen. 

En stor fördel med Fortum är att bolaget erbjuder en prisgaranti samt att man hjälper till vid byte från ditt tidigare elbolag så länge du godkänner en fullmakt. Då ser Fortum till att kontakta din gamla elhandlare och säga upp avtalet samt kollar uppsägningstid så att du inte blir dubbeldebiterad. Om du är ny kund får du dessutom väl tilltagna rabatter som till och med är högre än månadsavgiften. Fortum har också i stort sett alltid någon typ av rabatt för nykunder vilket innebär att de vanligen ligger som en av de billigaste elhandlarna på sidan.

En nackdel med Fortums erbjudande är att det i 100 % fosilfri el också ingår kärnkraft. För att helt få förnyelsebar energi vilket inte är kärnkraft får du betala extra för miljöpaketet.

En annan nackdel är att du efter 12 månader inte har någon rabatt längre. Många elhandlare brukar dock vara bra på att ge ytterligare rabatter om du omförhandlar elavtalet varje år och binder upp dig på en period till. 

Fördelar

Nackdelar

Fortum företag

Företag som förbrukar under 100 000 kWh el per år kan enkelt teckna ett företagselavtal hos Fortum på hemsidan. Då får du 1000 kr rabatt på det första året samt ett påslag som är lägre än det som är för privatpersoner. En fördel som företagskund är att du får möjlighet till rådgivning samt full transparens på onlineportalen.

Som företag kan du välja mellan ett rörligt elavtal, fast elavtal eller smart elavtal där du får hjälp med förvaltning kring vilken typ av elavtal du ska ha. Om ditt företag förbrukar mer än 100 000 kWh per år så bör du kontakta deras säljare för bättre anpassad information. 

Frågor & Svar

På Fortums rörliga elavtal finns det ingen bindningstid, däremot har du 2 månader uppsängningstid. I det fasta elavtalet kan du välja mellan en bindningstid på 6 mån till 3 år beroende på hur länge du vill att det elpris ska vara fast.

Hos Fortum kan du välja på rörligt elavtal, fast elavtal. För det rörliga elavtalet finns ingen bindningstid medan du på det fasta elavtalet får välja mellan 6 månader, 1 år eller 3 år.

Fortums el är 100 % fossilfri och kommer från blandade energikällor. I detta ingår även kärnkraft eftersom det anses vara fossilfritt men ej förnyelsebart.

Fortum erbjuder ett miljöpaket som kostar 45 kr i månaden för privatpersoner. I miljöavtalet får du 100% förnyelsebar energi och du bidrar med 100 kr till håll Sverige rent varje år.