Fortum omdöme

Fortum är ett av Sveriges största elbolag och i omdömet nedanför går vi närmare igenom bolagets erbjudande.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Om Fortum

Fortum är idag tillsammans med Vattenfall Sveriges största elbolag med över 900 000 kunder. Fortum är likt många andra elbolag med i hela kedjan som elproducent, nätägare och elhandlare. Hos Fortum kan du välja både rörligt och fast elavtal samt miljöavtal. 

"Oavsett vilket avtal och energislag du väljer kan du vara trygg i att alla våra avtal är 100% fossilfria."

När du tecknar elavtal hos Fortum får du ett elpris som är konkurrenskraftigt och tillsammans med rabatter och erbjudanden kan du få ett bra avtal som alltid är 100 % fossilfritt. I omdömet nedan går vi i genom elpriserna, för- och nackdelar, företagserbjudandet samt olika Fortum relaterade frågor och svar. Fullständig information hittar du alltid på elhandlarens hemsida. 

Fortum elpriser

Fortum erbjuder både fasta och rörliga elpriser. När det kommer till fasta priser kan du välja att ha en bindningstid på 1, 2 eller 3 år. Under hela den fasta perioden kommer ditt elpris för varje kWh att vara samma. Förbrukningen styr hur mycket din kostnad blir men kWh-priset är oförändrat. Här slipper du också att tänka på påslag och andra kostnader eftersom totalpriset presenteras per kWh och är samma hela perioden.

Om du i stället väljer ett rörligt elavtal från Fortum kommer elpriset att variera från månad till månad. Ditt elpris blir då inköpspriset för el där spotpriset och andra inköpsrelaterade kostnader finns med tillsammans med ett påslag på 5.9 öre per kWh. Avgiften beror på din förbrukning men är antingen 39 eller 49 kr per månad. Det tillkommer även moms.

  • Ditt elpris blir: inköpspriset för el (inkl. elcertifikat och övriga inköpskostnader) + Påslag 5.9 öre + avgift 39 – 49 kr och moms 25%

Erbjudande och Rabatter

Om du är nykund hos Fortum erbjuds för dig med lägre förbrukning, under 8000 kWh/år, en rabatt på 468 kr (39 kr/mån) som fördelas över de 12 månaderna som avtalet gäller. För den som bor i lägenhet och förbrukar ungefär 2000 kWh/år innebär det en rabatt om ca 25 öre per kWh. Om du  har en förbrukning som är 8000 kWh/år eller över erbjuder Fortum en rabatt som är 49 kr/mån i 12 mån. Den som är senior får dessutom löpande rabatt under hela tiden den är kund. Uppdaterat (2023-05-09)

  • Låg förbrukning – Fri månadsavgift 12 mån värde 39 kr/mån
  • Hög förbrukning – Rabatt 12 mån värde 49 kr/mån

Tryck här för att gå vidare till erbjudande

Påslag

Fortums påslag är 5.90 öre per kWh om du har ett rörligt avtal vilket ligger i linje med de flesta andra elhandlarna på marknaden. Påslaget är en kostnad som läggs på varje kWh el du förbrukar. Därför är ett lågt påslag är viktigast om du förbrukar mycket el. I Fortums fasta elpris finns inget utskrivet påslag eftersom det är inbakat i det fasta priset.

Avgift och bindningstid

Fortum har en månadsavgift som är 39–49 kr som läggs till på räkningen. De första 12 månaderna får du ett rabatterat pris vilket innebär att du slipper att betala månadsavgift. För den med en lägre förbrukning är detta en särskilt bra rabatt eftersom att avgiften är en stor del av kostnaden som går att påverka vid låg förbrukning.

Fossilfri el

I Fortums avtal är det alltid helt fossilfri el vilket betyder att du kan vara trygg i att elen inte kommer från exempelvis kolkraft eller olja. Däremot kan elen produceras via kärnkraft. Om du tecknar ett miljöpaket så kommer elen 100 % från förnyelsebara källor och Fortum bidrar med pengar till håll Sverige rent. vilket du kan läsa om längre ned på sidan.
Fortum

Pris

Avtalsform: Rörligt Pris
Uppsägningstid: 2 mån
Bindningstid: 0 mån
Månadsavgift: 39 – 49 kr

Kampanj

värde 468 kr

miljo-ikoner

Tillval hos Fortum

Miljöpaketet

I miljöpaketet får du 100% förnyelsebar energi från sol-, vind- eller vattenkraft. Den stora skillnaden är att kärnkraft inte ingår i elavtalet. Genom miljöpaketet bidrar du också med 100 kr per år till Håll Sverige Rent som är en ideell organisation som motverkar nedskräpning. Sist ingår professionell energirådgivning via telefon. Tillägget kostar 45 kr/mån och 6,9 öre/kWh i påslag.

Prisskydd

Med Fortums prisskydd får du ett fast elpris under de kallaste månaderna då elpriset ofta går upp. Fortum binder elpriset två månader i taget så att du alltid vet hur mycket elen kommer att kosta. Vid slutet av varje tvåmånadskydd får du välja om Fortum ska teckna ett till fast pris eller om du vill gå tillbaka till det rörliga. Tillvalet kostar 39 kr/mån under tiden du binder priset.

Trygghetspaketet

Om du, din partner eller sambo skulle bli långvarigt sjuk eller arbetslös ersätter Fortum dina utgifter med som lägst 2000 kr per månad. Det går att få ersättning för elräkningen som mest fyra månader under en 12-månadersperiod. Trygghetspaketet går att nyttja efter 30 dagars sammanhängande arbetslöshet.
Tillvalet kostar 59 kr/mån.

Smartladdning

Smartladdning går endast att använda om du har timmätning hos Fortum och innebär att din bil laddas när elpriset är som lägst. På så sätt slipper du som privatperson att ställa in timer på när elbilen ska laddas. Det går att sköta allt via Fortums App och du får även 200 kr i rabatt när du laddar på vägen med Fortum Charge & Drive. Kostnaden för tillvalet är 49 kr/mån.

Fördelar och nackdelar

Fortum är Sveriges största elhandlare vilket innebär att du kan vara trygg i att elbolaget har väl fungerande kundservice och kundportal som går att logga in på för att hitta fakturor och få en närmare inblick i elförbrukningen.

Hjälper dig med byte av elbolag
En stor fördel med Fortum är att bolaget erbjuder en prisgaranti samt att man hjälper till vid byte från ditt tidigare elbolag så länge du godkänner en fullmakt. Då ser Fortum till att kontakta din gamla elhandlare och säga upp avtalet samt kollar uppsägningstid så att du inte blir dubbeldebiterad. Om du är ny kund får du dessutom väl tilltagna rabatter som till och med är högre än månadsavgiften. Fortum har också i stort sett alltid någon typ av rabatt för nykunder vilket innebär att de vanligen ligger som en av de billigaste elhandlarna på sidan.

I Fortums avtal är det alltid helt fossilfri el vilket betyder att du kan vara trygg i att elen inte kommer från exempelvis kolkraft eller olja. Däremot kan elen produceras via kärnkraft. Om du tecknar ett miljöpaket så kommer elen 100 % från förnyelsebara källor och Fortum bidrar med pengar till håll Sverige rent. vilket du kan läsa om längre ned på sidan.

Ingår kärnkraft i 100 % fossilfri el
En nackdel med Fortums erbjudande är att det i 100 % fossilfri el också ingår kärnkraft. För att helt få förnyelsebar energi vilket inte är kärnkraft får du betala extra för miljöpaketet.

En annan nackdel är att du efter 12 månader inte har någon rabatt längre. Många elhandlare brukar dock vara bra på att ge ytterligare rabatter om du omförhandlar elavtalet varje år och binder upp dig på en period till. 

Fördelar

Nackdelar

Fortum företag

Företag som förbrukar under 100 000 kWh el per år kan enkelt teckna ett företagselavtal hos Fortum på hemsidan. Då får du 1000 kr rabatt på det första året samt ett påslag som är lägre än det som är för privatpersoner. En fördel som företagskund är att du får möjlighet till rådgivning samt full transparens på onlineportalen.

Som företag kan du välja mellan ett rörligt elavtal, fast elavtal eller smart elavtal där du får hjälp med förvaltning kring vilken typ av elavtal du ska ha. Om ditt företag förbrukar mer än 100 000 kWh per år så bör du kontakta deras säljare för bättre anpassad information. 

Frågor & Svar

På Fortums rörliga elavtal finns det ingen bindningstid, däremot har du 2 månader uppsägningstid. I det fasta elavtalet kan du välja mellan en bindningstid på 6 mån till 3 år beroende på hur länge du vill att det elpris ska vara fast.

Hos Fortum kan du välja på rörligt elavtal, fast elavtal. För det rörliga elavtalet finns ingen bindningstid medan du på det fasta elavtalet får välja mellan 6 månader, 1 år eller 3 år.

Fortums el är 100 % fossilfri och kommer från blandade energikällor. I detta ingår även kärnkraft eftersom det anses vara fossilfritt men ej förnyelsebart.

Fortum erbjuder ett miljöpaket som kostar 45 kr i månaden för privatpersoner. I miljöavtalet får du 100% förnyelsebar energi och du bidrar med 100 kr till håll Sverige rent varje år.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: