Göteborg Energi Omdöme

Göteborg Energi Din El är ett kommunalt ägt elhandelsbolag från Göteborg samt en av de större aktörerna på elmarknaden i Sverige.

Vindkraftverk

Om Göteborg Energi

Göteborgs Energi är ett energibolag som ägs av Göteborgs Stad, det är med andra ord ett kommunalt bolag där ett eventuellt överskott går tillbaka till kommunen. Den del av koncernen som jobbar med elavtal är Göteborg Energi Din El, vilket är elhandelsbolaget som har hand om försäljning och inköp av el till företags- och privatkunder. Majoriteten av kunderna finns i Göteborgs kommun och Västsverige.

I Elavtaldirekts jämförelse av olika elbolag placerar sig tyvärr Göteborgsenergi inte i toppen. För nya kunder har Göteborgs Energi ett relativt högt elpris i vår jämförelse där exempelvis priset på det billigaste elavtalet i juni 2024 var 77 kr per månad för 2 000 kWh hos Fortum medan det hos Göteborgs Energi var 120 kr per månad. Även för fasta priser tenderade Göteborgs Energi att vara högre. Detta beror sannolikt på att elbolaget ofta inte har några nykundsrabatter vilket är vanligt bland andra aktörer samt att påslaget är högre än hos de flesta andra elbolagen på sidan.

Likt många andra elbolag erbjuder Göteborg Energi olika typer av elavtal: rörligt, fast, mix och timpris. Utöver elavtalen finns det också miljötillval som garanterar att elen kommer från vindkraft eller solkraft. Annars är all el 100 % fossilfri oavsett vilket elavtal du väljer.

Göteborg Energi Elpriser

Göteborg Energi köper in 100 % fossilfri el från Nord Pool, den nordiska elbörsen där elpriserna sätts. Därefter tillkommer kostnader för elcertifikat, elhandelsrelaterade kostnader, och påslag. Som privatkund har du ett par olika alternativ när det kommer till typ av elavtal. Rörligt, fast, mix eller timpris, alla med sina egna för- och nackdelar. Miljötillval är elbolagets erbjudande för dig som vill ha vind- eller solkraft mot en extra kostnad. Nedan finner du mer information om de olika avtalsformerna.

ElavtalFast påslagMånadsavgiftBindningstid
Rörligt elavtal8.6 öre/kWh inkl. moms45 kr/mån0 mån
Elavtal timpris8.6 öre/kWh inkl. moms45 kr/mån0 mån
Fast ElavtalFast pris45 kr/mån6 -12 mån

* Utöver fast påslag tillkommer inköpskostnader som varierar från månad till månad, exempelvis balanskostnad, elcertifikat, kostnad för ursprungsgarantier, avgift till nordpool, avgift till Svenska Kraftnät, avgift till eSett. Detta gäller samtliga elhandlare och är inte unikt för Göteborg Energi.

Göteborg Energis elavtal

Rörligt avtal: Väljer du ett rörligt elavtal hos Göteborg Energi så följer du priset som gäller på elmarknaden just nu. Precis som hos andra elbolag betalar du månadens snittpris från det elområde du tillhör. Förutom inköpskostnaderna tillkommer elcertifikat, elhandelsrelaterade kostnader, månadsavgift samt elbolagets påslag (8.6 öre). Det betyder också att priset kommer variera månad för månad. Ett rörligt elavtal har en månads uppsägningstid, men du kan när som helst byta till ett annat avtalsalternativ inom Göteborg Energi Din El.

Timpris: Göteborg Energi erbjuder timpris, då betalar du det timvisa inköpspriset från Nord Pool, kostnader för elcertifikat, elhandelsrelaterade kostnader, månadsavgift samt påslag (8.6 öre). Om du vill ha ett timprisavtal från Göteborg Energi så krävs det att du har en elmätare som mäter din förbrukning timme per timme. Väljer du att beställa ett timprisavtal kontrollerar Göteborg Energi att ditt elnät har rätt typ av elmätare. Om du inte har detta så beställer elbolaget ett mätarbyte från din nätleverantör. Detta byta ska genomföras inom tre månader och är kostnadsfritt.

Mixavtal: Ett allt vanligare alternativ när priserna varierar kraftigt är ett så kallat mixavtal. Tecknar du ett mixavtal får du 50 % fast elpris och 50 % rörligt elpris. En kompromiss som gör att priset är mindre volatilt än ett rörligt elpris men heller inte helt bestämt som med ett fast avtal. Mixavtalet har 12 månaders bindningstid och en månadsavgift. Mix kan ses som ett alternativ om du inte kan bestämma dig mellan fast eller rörligt avtal.

Fast avtal: Ett fast elavtal ger dig möjlighet att ha full koll på vad din elräkning blir månad för månad. Hos Göteborg Energi kan du binda dig i ett år. Precis som med ett rörligt avtal tillkommer en månadsavgift. Bindningstiden är 6-12 månader och elen är 100 % fossilfri. Värt att tänka på med ett fast elavtal är att elbolaget gjort ett rätt stort påslag för att ta höjd för om priserna skulle öka under året. Du betalar med andra ord lite mer för tryggheten av att ha samma pris månad för månad.

Erbjudande och rabatter

I skrivande stund erbjuder Göteborg Energi tyvärr inte några erbjudanden eller rabatter för nykunder likt Skellefteå KraftFortum och Telge Energi. Tidigare har Göteborg Energi däremot haft en rabatt. (Uppdaterad 2024-06-19)

Avgift och bindningstid

Göteborg Energi har en fast månadsavgift på 45 kr vilket blir 540 kr per år. Ett rörligt elavtal hos Göteborg Energi är obundet men med 1 månads uppsägningstid. Deras fasta avtal tillsammans med mixavtalet har 1 års bindningstid. 

Miljötillval

För dig som vill gå steget längre än 100 % fossilfria energikällor finns miljötillval. Vanligtvis kommer elen från vattenkraft hos Göteborg Energi. Men det går som tillval att byta till enbart vindkraft eller solkraft. Tillvalet görs enkelt när du tecknar ditt elavtal och den extra kostnaden är:

  • El från vindkraft: +2.50 öre/kWh
  • El från solkraft: +3.13 öre/kWh

Fördelar och nackdelar

Göteborg Energi, är precis som antyder ett lokalt elhandelsbolag med fokus runt Göteborg och Västsverige. Att vinstöverskott går tillbaka till staden skapar också en lokal anknytning för dem som bor i kommunen. Deras utbud av avtal liknar de flesta stora aktörer på elmarknaden med alternativ inom fast, rörligt men också timpris och mixavtal. Prismässigt placerar sig Göteborg Energi ofta i mittensegmentet bland elbolagen, då både påslag och månadsavgift kunde varit lägre. Om du vill hitta billigare alternativ kan du jämföra några av de billigaste elavtalen här.

Elbolaget är certifierat av Schysst elhandel vilket innebär att dem uppfyller 18 kundlöften som energibranschen har satt upp med kundernas bästa i åtanke. Elen är alltid 100 % fossilfri vilket värnar om miljön, däremot finns inte el märkt med Bra Miljöval som tillval. Göteborg Energis rabatter och kampanjerbjudanden är likvärdiga med andra elbolag. 

Kundnöjdhet är en annan faktor som många tycker är viktigt. Här gör SKI en årlig undersökning kring kundnöjdhet som ofta citeras. Göteborg Energi fick 68.6 av 100 i undersökningen 2023, vilket är strax över branschgenomsnitt på 64.2 poäng. Skellefteå Kraft ett annat elbolag vi recenserat hamnade i topp med 73.2 poäng. 

Fördelar

Nackdelar

Frågor & Svar

Göteborg Energi sticker inte ut som det billigaste elbolaget på marknaden (8.6 öre påslag inkl. moms). Fokus ligger på förnybart och hållbarhet snarare än lägsta pris. Om du är intresserad av låga priser kan du läsa mer om billigaste elbolaget på marknaden. 

Göteborg Energi är ett stort och populärt val för många som bor i Göteborg. Elbolaget erbjuder dessutom endast el från 100 % fossilfri energi. Däremot är kundnöjdhet enligt SKI lägre en branschgenomsnitt och även Trustpilot har låga omdömen.

Göteborg Energi har rabatt för nya kunder. Även för studenter erbjuder Göteborg Energi lägra påslag än deras vanliga elavtal.

Många från Göteborg behöver använda Göteborg Energi som elnätsleverantör. Däremot är det helt fritt att välja elhandlare, och då är Göteborg Energi Din El nödvändigtvis inte de billigaste alternativet. Du kan jämföra elavtal här.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: