Kärnfull Energi omdöme

Kärnfull var 2019 det första elbolaget som erbjöd 100 % energi från kärnkraft i sitt elavtal.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Om Kärnfull Energi

Kärnfull Energi erbjuder precis som namnet anspelar på el som är producerad 100 % från kärnkraft. Bolaget grundandes 2019 och sedan 2021 finns elhandlaren även i Danmark. Enligt Kärnfull Energi är bolaget opolitiskt, oberoende och drivs av eldsjälar i Göteborg som älskar innovation, fakta och teknik.

Om du vill ha ett elavtal där enbart el från kärnkraft ingår är Kärnfull ett bra alternativ. I förhållande till andra elavtal har Kärnfull en låg månadsavgift tillsammans med ett marknadsmässigt lågt påslag. Kärnfull har också nöjda kunden enligt Trustpilot där bolaget har fått 4.6 poäng av 5 möjliga från över 70 kunder. Generellt sätt tenderar elhandlare att få låga betyg på dessa omdömessidorna.

I Kärnfull Energis produktutbud finns endast rörliga elavtal. Enligt elhandlaren handlar detta om att man vill erbjuda ett rationellt val utan långa bindningstider. Det rörliga priset har på lång sikt varit det billigaste.

Kärnfull Energi elpriser

Kärnfull Energi erbjuder endast en typ av elavtal vilket är ett rörligt avtal med timpris. Påslaget är 1,95 öre per kWh vilket är lågt när det kommer till elavtal däremot tillkommer även ett påslag om 1,25 öre per kWh för något som elhandlaren kallar för ”Garanterad svensk kärnkraft + Forskningsstöd”. Den fasta månadsavgiften är 39 kr per månad. 

ElavtalPåslagAvgiftBinding
Timpris3.2 öre/kWh39 kr/mån0 mån

* Utöver fast påslag tillkommer inköpskostnader som varierar från månad till månad, exempelvis balanskostnad, elcertifikat, kostnad för ursprungsgarantier, avgift till nordpool, avgift till Svenska Kraftnät, avgift till eSett. Detta gäller samtliga elhandlare och är inte unikt för Kärnfull Energi.

Erbjudande och rabatter

Tidigare erbjöd Kärnfull 6 månader utan fri avgift men denna rabatt har man tyvärr valt att ta bort. I skrivande stund erbjuder därför inte Kärnfull något erbjudande eller rabatt på elavtalet (2024-04-15).

Påslag

Kärnfull Energi har olika typer av påslag där 1,95 öre per kWh går till omkostnader och vinst, medan 1,25 öre per kWh går till något man kallar garanterat svensk kärnkraft och forskningsstöd. Elcertifikatet som är en kostnad som finns hos alla elbolag är hos Kärnfull Energi ihopslagen med inköpspriset. Ett lågt påslag är viktigast för dig med en högre förbrukning, då detta utgör en större del av den totala kostnaden.

Avgift och bindningstid

Elhandlarens avgift är 39 kr per månad vilket är i det lägre spannet när det kommer till aktörerna i elbranschen. En låg avgift är viktigare för den som har en låg förbrukning eftersom denna i så fall står för en större del av kostnaden för elen. 

Pris

Avtalsform: Rörligt Pris
Uppsägningstid: 1 mån
Bindningstid: 0 mån
Månadsavgift: 39 kr

100 %

Kärnkraft

miljo-ikoner

Fördelar och nackdelar

Kärnfull Energi är ett nytänkande bolag med ett erbjudande som särskiljer sig från mängden. Genom att enbart köpa el från kärnkraft har bolaget valt att stötta detta energislag. För många som är inne och läser om Kärnfull Energi är detta antagligen en av de största fördelarna med att välja elbolaget. Det finns inte heller någon bindningstid.

Avgiften och påslaget är något lägre än många andra elavtal på marknaden, även om det också tillkommer ett påslag för att stödja svensk kärnkraft och forskningsstöd. Då bolaget köper in sin el från NordPool som är den Svenska elbörsen blir inköpspriserna varken högre eller lägre än konkurrenter med andra energislag. 

En nackdel med Kärnfull Energi är att elhandlaren inte erbjuder någon typ av nykundsrabatt. Många aktörer har antingen 6–12 avgiftsfria månader eller en öresrabatt. Det går dock att få 6 månader fri månadsavgift med rabattkod: brrwy, gäller mellan 2023-04-13 – 2023-08-31.

Fördelar

Nackdelar

Frågor & Svar

Kärnfull Energi har ingen bindningstid utan du är fri att säga upp avtalet när du vill. Den enda tiden du behöver ta hänsyn till är uppsägningstiden som är 1 månad.

Kärnfull Energi erbjuder endast rörliga elavtal som kommer från 100 % kärnkraft. Du har också möjligheten att välja mellan vilket kärnkraftverk du ska stötta.

Kärnfull Energi kommer från 100 % kärnkraft.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: