Skellefteå Kraft omdöme

Skellefteå Kraft är ett av Sveriges största elbolag och i omdömet nedanför går vi närmare igenom bolagets erbjudande.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Om Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft är i skrivande stund den femte största kraftproducenten i Sverige och ett av de största elhandelsbolagen. Skellefteå Kraft är helägt av Skellefteå kommun och bolaget har ungefär 600 anställda. Bolaget fick bland de högsta poängen av alla elhandlare i SKI 2023 med 73.2 poäng, mot ett branschsnitt på 64.2 poäng. Elhandlaren har också sedan 2014 helt slutat med anvisningsavtal, vilket är mycket lönsamma elavtal för elhandlarna men dåliga för kunden.

Skellefteå Kraft utmärker sig i förhållande till många andra elbolag med billiga priser vilket särskilt gäller nykunder. Elbolaget är många månader vara det billigaste i vår jämförelselista när det kommer till det rörliga månadsavtalet. Avgiften och påslaget är varken högt eller lågt, men det som gör att Skellefteå Kraft sticker ut är nykundserbjudandena där det både går att få fria månader samt hög påslagsrabatt.

Skellefteå Kraft erbjuder ett antal konkurrenskraftiga elavtal som tillsammans med rabatter blir några av de billigaste på marknaden. Bland annat får du som nykund avgiftsfritt och öresrabatt i 9 månader . I omdömet nedanför kommer vi titta närmare på Skellefteå Krafts elpriser, fördelar och nackdelar, företagserbjudande samt frågor och svar. 

Skellefteå Kraft elpriser

Skellefteå Kraft har flera olika typer av elavtal. Om du vill ha ett fast elpris går det att binda sig mellan 1–3 år och då kommer priset per kWh alltid att vara densamma under bindningstiden. Det enda som påverkar din månadskostnad blir då hur hög hushållets förbrukning är. 

Vill du däremot ha ett rörligt elavtal kommer elpriset att variera från månad till månad beroende på vad inköpspriset från Nord Pool är. Ditt elpris blir då Skellefteå Krafts inköpspris inkl. inköpskostnader och elcertifikat som alla elhandlare betalar samt ett påslag på 6 öre per kWh och en avgift som är 49 kr i månaden.

ElavtalPåslagAvgiftBinding
Rörligt elavtal6.0 öre49 kr/mån0 mån
Elavtal timpris6.0 öre49 kr/mån0 mån
Fast elavtalFast elpris49 kr/mån12 eller 36 mån

* Utöver fast påslag tillkommer inköpskostnader som varierar från månad till månad, exempelvis balanskostnad, elcertifikat, kostnad för ursprungsgarantier, avgift till nordpool, avgift till Svenska Kraftnät, avgift till eSett. Detta gäller samtliga elhandlare och är inte unikt för Skellefteå Kraft.

Erbjudande och Rabatter

I skrivande stund har Skellefteå Kraft 6 öre per kWh rabatt på påslaget i 9 månader vilket innebär att du inte får något påslag alls. Dessutom erbjuder elhandlaren fri avgift i 9 månader vilket blir 49 kr/mån eller totalt 441 kr. Med detta erbjudande blir Skellefteå Krafts rörliga avtal ett av de mest konkurrenskraftiga på marknaden och bolaget har i flera månader varit bland de billigaste bland de jämförda på Elavtaldirekt.

(Uppdaterad 2024-04-15) Tryck här för att gå vidare till erbjudande

Avgift och Påslag

Skellefteå Krafts påslag är 6 öre per kWh för rörliga avtal vilket normalt för att vara en elhandlare. Det innebär att om du har en förbrukning som är ca 2 000 kWh per år (normalt för en lägenhet) blir påslaget ungefär 10 kr i månaden. Det är viktigare att ha ett lågt påslag om du har en hög förbrukning, exempelvis om du bor i en eluppvärmd vila då det handlar om uppemot 100 kr per månad . Annars är det viktigare att fokusera på en låg avgift. På det fasta avtalet framgår inte hur stor del som är påslag och hur stor del som är andra avgifter.

Avgift och bindningstid

Skellefteå Kraft har en månadsavgift som är 49 kr inkl. moms som läggs till på räkningen. En månadsavgift på 45 kr/mån är varken högt eller lågt när det kommer till elhandlare. Just nu går det att få fri månadsavgift i 9 månader om du tecknar ett elavtal hos Skellefteå Kraft. Dessutom har bolaget ingen bindningstid vilket betyder att du är fri att byta när du vill på det rörliga avtalet.

Förnyelsebar el

När det kommer till hållbarhet är Skellefteå Kraft en av elhandlarna som har kommit långt. I både det fasta och rörliga elavtalet ingår 100 % förnyelsebar el. Skillnaden på förnyelsebar och fossilfri är att den förnyelsebara elen inte heller innehåller någon produktion från kärnkraft vilket är vanligt bland de större elhandlarna.

Pris

Avtalsform: Rörligt Pris
Uppsägningstid: Utan
Bindningstid: Utan
Månadskostnad: 49 kr

Kampanj

värde 441 kr

miljo-ikoner

Nöjdare elkunder

Det som särskiljer Skellefteå Kraft kanske allra mest i förhållande till de stora andra elbolagen är kundnöjdheten. Skellefteå Kraft har fått utmärkelsen branschens bästa kundservice och har 4.5 poäng av 5 möjliga hos Reco av nästan 4000 kunder.

I 2021 mätning av kundnöjdheten kring elhandlare i Sverige fick Skellefteå Kraft högst betyg av samtliga jämförda elhandlare med 74.9 poäng. Branschsnittet låg på 65.4 poäng. 2023 fick man istället 73.2 poäng med ett branschgenomsnitt på 64.2 poäng. Denna undersökning refererar de flesta stora elbolagen till när de diskuterar kundnöjdhet.

  • Reco: Genomsnitt 4.5 poäng av 5 möjliga i över 4000 recensioner.
  • SKI 2023: Högst med 73.2 poäng av 100 möjliga (Branschsnitt 64.2).

Tillval hos Skellefteå Kraft

Timpris

Hos Skellefteå Kraft har du precis som många andra större elhandlare möjlighet att välja timpris där du betalar spotpriset för varje timme el du förbrukar i stället för ett genomsnitt över hela månaden. Timavtal är något som har blivit allt vanligare i takt med att elpriserna varierat mer över dygnet samt blivit högre. För att beställa elpriset timme för timme hos Skellefteå Kraft måste du teckna ett rörligt elavtal.

Fördelar och nackdelar

Skellefteå Kraft är en av Sveriges största elhandlare vilket betyder att du kan vara trygg i bolagets erbjudande. Om du väljer elhandlaren så får du alltid 100 % förnyelsebar el vilket inte alltid är fallet när det kommer till många stora elbolag.

Skellefteå Kraft är känt för att ha nöjda elkunder och i senaste SKI mätningen fick bolaget hela 72,8 poäng vilket är bland de högsta av alla jämföra elhandlare. En anledning till detta kan ha att göra med att man valt att ta bort anvisningsavtalet vilket i vanliga fall är en väldigt lönsam affär för elhandlarna men inte för kunden. En annan anledning är att kundservicen i vanliga fall är både snabb och trevlig.

Elhandlaren erbjuder både rörliga och fasta elavtal och det finns ofta erbjudanden som sänker månadskostnaden. Dessutom har Skellefteå Kraft fått 4.5 poäng av 5 möjliga bland nästan 4000 kunder på Reco.

En nackdel med Skellefteå Kraft är att nykundsrabatterna vanligtvis försvinner efter 6–12 månader då erbjudandet löper ut, då går elavtalet tillbaka till sitt ordinarie pris. Till skillnad från många elhandlare som har höga rabatter blir däremot inte Skellefteå Kraft oskäligt dyra även efter att erbjudandet gått ut.

Fördelar

Nackdelar

Frågor & Svar

På Skellefteå Krafts rörliga elavtal finns det ingen bindningstid. I det fasta elavtalet kan du välja mellan en bindningstid på 6 mån till 3 år beroende på hur länge du vill att det elpris ska vara fast.

Hos Skellefteå Kraft kan du välaj mellan ett rörligt avtal, där det även går att välja till timpris, samt ett fast avtal som sträcker sig mellan 1-3 år.

Skellefteå Kraft el till privata kunder kommer från 100 % förnyelsebara källor. En stor del av den producerade elen kommer precis som namnet antyder till från vattenkraft men det förekommer även bland annat vindkraft i energimixen.

Skellefteå Kraft erbjöd tidigare bra miljöval men i dagsläget går detta inte att lägga till på elavtalet.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: