Svealands Elbolag

Svealands Elbolag är en mindre elhandlare som fokuserar på billiga elpriser. I det här omdömet kommer vi att djupdyka i elhandlaren erbjudande.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Om Svealands Elbolag

Svealands elbolag är en mindre elhandlare i Sverige. De har gjort sig kända på marknaden och fått bra omdömen genom att rikta in sig på mindre kunder. De jobbar för att erbjuda bra avtal speciellt för mindre hushåll så att alla kunder kan få en chans att spara på sina elkostnader.

Om du är intresserad av att skaffa ett elavtal med Svealands elbolag, har de fyra olika alternativ baserade på var elen kommer ifrån. Du kan till exempel välja el som kommer från vindkraft eller solkraft.

”Vi på Svealands Elbolags tror på fri valfrihet för våra kunder, därför får alla kunder själv välja elens ursprung. Välj mellan solkraft, vindkraft, vattenkraft och kärnkraft.”

Svealands elbolag har specialiserat sig på att erbjuda avtal uteslutande för privatpersoner, med särskilt fokus på mindre hushåll. Alla kunder ges möjlighet till en fastprisgaranti för deras elavtal. Det är upp till kunden att bestämma om avtalet ska vara rörligt eller fast, och det finns även ett alternativ att välja en miljövänlig faktura.

I vår genomgång av Svealands elbolag tar vi en närmare titt på allt som potentiella kunder kan vara intresserade av att veta om bolaget. Det inkluderar deras aktuella elpriser, eventuella erbjudanden och rabatter, samt fördelar och nackdelar med deras tjänster. Vi går också igenom vanliga frågor och svar. För ytterligare information, rekommenderar vi att besöka bolagets officiella hemsida.

Svealands Elbolag Elpriser

Svealands elbolag erbjuder både fasta och rörliga elpriser. För dig som önskar fasta priser finns det alternativ att binda dig för perioder om 3 månader upp till 10 år. Under den valda perioden kommer ditt elpris per kWh att förbli konstant. Dina totala månadskostnader varierar baserat på din förbrukning, men priset per kWh förändras inte. Det bästa är att du undviker extra avgifter som elcert, och endast ett påslag för elursprung läggs till om du väljer något annat än SverigeMixen. Totalpriset visas per kWh inklusive en fast månadsavgift på 75 kr och moms.

Å andra sidan, om du väljer ett rörligt elavtal hos Svealands, kommer ditt elpris att skifta, beroende på om du väljer rörligt timpris eller månadspris. Ditt elpris påverkas av marknadens svängningar, och baseras på dina specifika behov och förutsättningar. Påslaget varierar mellan 5 och 9 öre per kWh, beroende på ditt val av rörligt pris. Månadsavgiften är konstant på 75 kr, och moms tillkommer.

ElavtalPåslagAvgiftBindningstid
Rörligt elavtal15 öre/kWh exkl. moms75 kr/mån0 mån
Elavtal timpris9.0 öre/kWh exkl. moms 75 kr/mån0 mån
Fast elavtalFast pris75 kr/mån1 – 10 år

Erbjudande och Rabatter

Om du är ny kund hos Svealands Elbolag har du möjlighet att ta del av elhandlarens rabatter som inte alltid är helt tydliga. När du väljer abonnemanget rörligt timpris läggs en öresrabatt på 12 öre/kWh på ditt elpris i skrivande stund. Om du istället väljer att ha ett månadspris blir öresrabatten 12.9 öre/kWh. Svealands Elbolag erbjuder även något som de kallar en fastprisgaranti vilket innebär att om du hittar ett elavtal som är billigare än deras på fasta priser så matchar de detta med 1 öres rabatt. Uppdaterat (2024-04-15)

  • Rörligt avtal – Rabatt 12.9 öre/kWh
  • Timavtal – Rabatt 12.0 öre/kWh
  • Fast avtal – Fastprisgarant

Tryck här för att gå vidare till erbjudande

Påslag

Svealands Elbolags påslag är 15 öre/kWh på deras rörliga elavtal med månadspris och 9 öre/kWh med timpris. Detta är högt när det kommer till rörliga elavtal och många elhandlare erbjuder påslag som är runt 5 öre/kWh. För att kompensera för detta erbjuder däremot Svealands Elbolag en av de högsta öresrabatterna vilket i gör att de har ett av de lägsta priserna på marknaden om de första 12 månaderna om du väljer ett avtal med energimix som ej är fossilfritt.  

Avgift och bindningstid

Svealands elbolag har en månadsavgift om 75 kr som adderas till din räkning. För kunder med lägre förbrukning kan denna avgift utgöra en betydande del av de totala kostnaderna. Det är värt att notera att det inte finns något rabatterat pris som eliminerar månadsavgiften hos Svealands elbolag. Så för dem med en mindre förbrukning är det särskilt viktigt att vara medveten om denna fasta avgift, eftersom den är en av de kostnader som kan påverka den totala elräkningen vid låg förbrukning.

Energikällor

Ett av Svealands elbolags största försäljningsargument är möjligheten för kunderna att självständigt välja exakt vilka energikällor de vill att deras el ska genereras från. el. Det första alternativet kallas ”SverigeMixen”, en kombination av förnybar el, kärnkraft och fossila bränslen. Denna mix resulterar i en koldioxideffekt av 338,53 g/CO2 per kWh. 

Om du vill specificera ditt val ännu mer kan du välja el som enbart kommer från källor såsom vattenkraft, vindkraft, solkraft eller kärnkraft. När du väljer någon av dessa alternativ får du en ursprungsgaranti. Med detta garanterar Svealands att den el du får är 100% förnybar, och den skapar varken koldioxidutsläpp eller kärnbränsleavfall. Ett utmärkt alternativ om du frågar oss.

Svealands Elbolag

Avtalsform: Rörligt
Uppsägning: 1 mån
Bindningstid: Utan
Månadskostnad: 75 kr

12.9 öre/kWh Rabatt
Ikoner-mix

Fördelar och nackdelar

För dig som är en mindre kund kan Svealands elbolag vara ett attraktivt alternativ. Inte enbart för att de själva är en mindre aktör som siktar på att vara ett pålitligt och prisvärt alternativ för studenter, pensionärer och de som bor i mindre bostäder med sin fastprisgaranti, men också på grund av den frihet de ger dig som kund. På Svealands webbplats är det enkelt att hitta det elavtal som bäst matchar dina behov. Här presenteras klart och tydligt information om de olika alternativen, så du kan göra ett informerat val baserat på pris, bindningstid och elens ursprung.

Vi tycker att möjligheten att välja ett elavtal med 100% förnybar energi, oavsett om det kommer från solkraft, vindkraft, vattenkraft eller kärnkraft, är en fördel. Och detta utan att behöva betala en förmögenhet extra, oavsett om du väljer rörligt eller fast pris. Som bonus kan du även utnyttja deras tilläggstjänst ”miljöfaktura”, där både elnät och elhandelskostnader kombineras i en enda faktura, vilket gör det enklare för dig som kund.

Svealands elbolags position på den svarta listan i Sverige är utan tvekan en av dess största nackdelar. Att hamna på denna lista betyder att de har fått ett oroväckande högt antal klagomål från sina kunder och konsumenter. Ännu mer oroande är att dessa klagomål huvudsakligen rör elbolagets prissättning och fakturahantering, vilket direkt påverkar kundernas förtroende.

Vidare är deras påstående om en rabatt för nya kunder vid teckning av rörligt elavtal en annan kritikpunkt. Om denna rabatt i praktiken visar sig vara obefintlig, riskerar det att skada förtroendet ytterligare. Slutligen är deras begränsning att inte erbjuda elavtal till företag också en betydande brist. För oss representerar detta en förlorad möjlighet för både bolaget och potentiella företagskunder som söker efter hållbara elalternativ.

Fördelar

Nackdelar

Frågor & Svar

Oavsett om du väljer att teckna ett rörligt eller fast elavtal hos Svealands elbolag gäller ingen bindningstid. Räkna dock med 1 månads uppsägningstid om du skulle vilja avsluta avtalet.
Som kund hos Svealand elbolag kan du välja om du vill teckna ett fast eller rörligt elavtal, där det även finns möjligheten att välja 100% fossilfri el. Det rörliga elavtalet är aktuellt i 12 månader, medan det fasta avtalet kan tecknas i 3 mån, 6 mån, 1 år, 2 år, 3 år, 4 år, 5 år eller 10 år.
Svealands miljöfaktura innebär att du som kund slipper hålla koll på och betala 2 fakturor. Istället får du med detta tillval endast en faktura skickad till dig, som innehåller både elhandel och elnät. Ett smart och miljövänligt val.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: