Vattenfall Omdöme

Vattenfall räknas till en av de fem stora elproducenterna på den Svenska marknaden. Nedan finner du omdöme och erbjudande.

Vindkraftverk
Fortum
Tibber elavtal
telge-energi-logotype
greenely logo
Vattenfall
Skelleftea-kraft
E-on

Om Vattenfall

Vattenfall är en av Sveriges största elproducenter och de flesta känner antagligen till bolaget. Vattenfall har över 20 000 anställda och huvudmarknader är Sverige, Tyskland, Nederländerna, Danmark och Storbritannien.

Vattenfall tenderar precis som många av de andra stora elbolagen att ha generösa rabatter för nykunder. Detta innebär att du ofta kan få ett billigt elavtal om du tecknar det med ett erbjudande. En del där Vattenfall sticker ut är däremot att elbolaget har relativt höga påslag om 8.75 öre inkl. moms. Detta är högre än både Fortum och Skellefteå Kraft som båda har likartad erbjudanden. Vattenfall har även väldigt dåliga betyg på många omdömessidor så som Trustpilot, även om detta är vanligt bland många större elbolag.

I dagsläget har Vattenfall över 800 000 kunder vilket gör det till Sveriges näst största elhandlare. Hos Vattenfall kan du välja mellan flera avtalsformer så som fast avtal, rörligt avtal eller rörligt avtal med timpris. 

Vattenfall Elpriser

Vattenfall är både en elproducent och elhandlare. Detta innebär att bolaget både säljer el via Nord Pool elbörsen och köper el på samma ställe. Även om Vattenfall är elproducent blir fortfarande inköpspriset samma som övriga elhandlare som köper sin el från Nord Pool.

Vattenfall erbjuder två typer av avtal, ett fast pris alternativt ett rörligt pris. Inom ramen för fast pris går det att välja mellan 1–3 år i bindningstid. Rörligt pris går både att ha ett månadsbaserat pris vilket är det vanligaste, eller ett timbaserat pris.

ElavtalFast påslagMånadsavgiftBindningstid
Rörligt elavtal8.75 öre/kWh inkl. moms45 kr/mån0 mån
Elavtal timpris8.75 öre/kWh inkl. moms45 kr/mån0 mån
Fast ElavtalFast pris45 kr/mån1 -3 år

* Utöver fast påslag tillkommer inköpskostnader som varierar från månad till månad, exempelvis balanskostnad, elcertifikat, kostnad för ursprungsgarantier, avgift till nordpool, avgift till Svenska Kraftnät, avgift till eSett. Detta gäller samtliga elhandlare och är inte unikt för Vattenfall.

Rörligt Avtal

Om du väljer ett rörligt avtal hos Vattenfall får betalar du för inköpspriset tillsammans med elcertifikat, påslag och en årsavgift. Priset som du får betala blir det genomsnittliga inköpspriset för Vattenfalls kunder under månaden (volymavvägning).

Fast Avtal

Om du väljer ett fast avtal binder du upp dig i antingen 12 månader eller 36 månader vilket är standard inom branschen. Fördelen med ett fast avtal är att du alltid vet vad elen kommer att kosta. Nackdelen är att du betalar ett premium för att Vattenfall tar risken för att priset ökar mer än man räknat med. I det fasta priset finns inga utskrivna påslag utan där betalar du för priset som står skrivet. Årsavgiften är 480 kr men den bjuder Vattenfall på i både 12 månads-och 36 månadsavtalet.

Erbjudande och Rabatter

I skrivande stund erbjuder Vattenfall 12 månader med avgiftsrabatt om mellan 270-540 kr beroende på din förbrukning på det rörliga avtalet. Då erbjudandena förändras från månad till månad, i synnerhet för de rörliga avtalen är det inte säkert att denna rabatt finns kvar (Uppdaterad: 2024-04-15).

På det fasta avtalet erbjuds hela är det rabatt på hela årsavgiften under 1–3 år beroende på vilket avtal du väljer. Detta innebär att om du väljer att binda dig på ett fast pris i 3 år så kommer Vattenfall att bjuda på årsavgiften under hela tidsperioden.

Påslag

Vattenfalls påslag är 8.75 öre/kWh. I förhållande till andra aktörer på marknaden är detta relativt normalt men det finns också betydligt billigare alternativ även bland de stora elhandlarna. Exempelvis tar Fortum ut totalt 5.9 öre/kWh och Skellefteå Kraft 6 öre/kWh.

Avgift och Bindningstid

Vattenfalls bindningstid för det fasta avtalet är hela avtalstiden. Väljer du 36 månader är också bindningstiden 36 månader. Årsavgiften är 480 kr/år även om Vattenfall bjuder på den för nykunder. Det rörliga avtalet har ingen bindningstid utan endast en uppsägningstid om 1 månad med en årsavgift som är 540 kr/år.

Fossilfri El

Vattenfalls energimix som ingår i avtalen ovan är inte förnyelsebar men fossilfri. Produktionen bestod år 2020 av 46.1 % kärnkraft och 43.9 % vattenkraft.

Fördelar och nackdelar

Vattenfall är Sveriges näst största elhandlare med över 800 000 kunder. Detta innebär att du kan vara trygg i att bolaget har en fungerande kundservice och kundportal där du kan logga in för att se dina fakturor.

Om du väljer Vattenfall kommer elhandlaren att sköta ditt byte åt dig och du slipper att kontakta din gamla elhandlare angående bytet. Vattenfall ser också till när det nya avtalet ska börja så att du inte blir dubbeldebiterad.

En stor nackdel med Vattenfall är att påslaget över lag är högt i förhållande till andra elhandlare som jämförts på elavtaldirekt. Detta innebär att Vattenfall sällan har haft ett lågt jämförelsepris jämfört med andra bolag.

Fördelar

Nackdelar

Frågor & Svar

I vattenfalls rörliga avtal köper du el till inköpspris med ett volympåslag. Övriga avgifter är 6 öre/kWh i påslag, elcertifikat 1.4 öre/kWh samt årsavgift och moms.

Då inköpspriset inte går att påvekra är det påslag och andra avgifter som är intressanta.

Vattenfall är ett av Sveriges största energibolag vilket innebär att du vet vad du får. Då slipper du att oroa dig över att kunna nå kundservice eller andra problem som kan uppstå hos mindre aktörer.

Vattenfalls rörliga avtal har ingen bindningstid utan endast 1 månads uppsägningstid. När det kommer till det fasta avtalet är bindningstiden den period som avtalet sträcker sig över.

Elavtaldirekt använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: